Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hemligheten ute: Sofias och Carl Philips stora lycka ett faktum – se bilden!

28 aug, 2024, 19:30
Nu börjar ett nytt kapitel – så spännande!
Annons

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip jobbar på för fullt, även om en stor del av arbetet sker i det dolda. De engagerar sig mycket i sin egen stiftelse, och det innefattar många långa möten och administrativt arbete som inte syns utåt.

Och nu kan paret äntligen berätta om ett nytt kapitel för stiftelsen, som varit hemligt in i det sista.

Prinsessan Sofias tuffa tid: tvingades söka hjälpBrand logo
Prinsessan Sofias tuffa tid: tvingades söka hjälp

Prinsessan Sofia har fått nog – säger ifrån

Stiftelsens huvudfokus är att arbeta mot näthat, och öka respekten och förståelsen kring dyslexi. Målet är att göra nätet till en trygg plats för barn och unga, och motverka mobbning som sker på grund av läs- och skrivsvårigheter.

Annons

Frågor som ligger dem båda oerhört varmt om hjärtat, och som är ett större problem än många anar:

– Den virtuella världen står utan regler och ramverk. Vi vill tydliggöra att hot även på nätet är olagligt. Det här ett av vår tids största samhällsproblem som fler måste säga nej till, har prinsessan Sofia sagt.

Stiftelsen har under åren drivit hashtagen #nejtillnäthat, lanserat den kostnadsfria utbildningsplattformen Lajka som guidar skolor i frågan kring ett tryggare nät, och mycket, mycket mer.

Prinsessan Sofia
Sofia talar vid en release av en rapport om näthat. Robert Eklund
Annons

Prinsparets roliga nyhet – nu är hemligheten ute

Och nu är det dags att presentera nästa milstolpe för Prinsparets stiftelse, som under onsdagen berättade nyheten: de inleder ett samarbete med Regnbågsfonden!

Regnbågsfonden grundades 2014 av Jonas Gardell, Jon Voss och Arto Winter, och kämpar för att alla ska ha lika rättigheter – oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

När Regnbågsfonden och Prinsparets stiftelse nu startar ett samarbete ihop, är huvudfrågan såklart ett tryggt internet, men fokus ligger på unga HBTQI-personer.

Annons

– Undersökningar visar att unga HBTQI-personer känner sig mindre trygga på nätet jämfört med heterocis-unga och blir mer utsatta för hot och mobbning, skriver Regnbågsfonden.

Representanter från de båda, däribland prinsparet och Jonas Gardell, träffades på slottet under tisdagen för att kicka igång samarbetet på riktigt.

– Vi pratade om HBTQI-ungas levnadsvillkor och inkludering, de utmaningar som finns och hur vi gemensamt kan arbeta för förändring, skriver Regnbågsfonden på Instagram.

Även Sofia och Carl Philip delade bilden på sin Instagram, för att berätta de roliga nyheterna.

Foto: TT

Annons