Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hemligheterna bakom kungliga brudklänningarna

03 nov, 2016, 12:23
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Funderar du på hur de kungliga kläderna förvaras när de inte används? I en ny intervju ger textilkonservatorn Bo Broman några ledtrådar.
Annons
broman-jpg

De kungliga brudklänningarna visas just nu på Kungliga slottet. Det är en utställning som redan fått stor uppmärksamhet och besökare får på nära håll se brudklänningarna som burits av drottning Silvia, prinsessan Lilian, kronprinsessan, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia.

Bakom utställningen ligger hårt arbete och på kungahusets konto på Instagram publicerades under torsdagen en intervju med en textilkonservatorn Bo Broman.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hur förvaras då brudklänningarna när de inte visas i utställningen? Inknölade i garderober? Glöm det!

– De flesta klänningarna finns här på Kungliga slottet och de förvaras mörkt, utlagda på utdragbara hyllplan och med silkepapper instoppat i ärmar och liv för att förhindra veckbildning. Vi håller magasin och förvaringsrum rena och under kontinuerlig uppsikt för att undvika skadedjursangrepp, säger Bo Broman i intervjun.

Inför utställningen lades mycket tid på att anpassa dockorna som klänningarna sitter på för att klänningarna ska falla på rätt sätt, berättar Bo Broman vidare.

Annons

– Vi har även gjort försiktiga slätgörningar med ånga och med strykjärn på svag värme. I övrigt är de alla i så gott skick så vi har inte behövt göra så mycket med dem.

Den äldsta texilern som ställs ut är drottning Sofias brudslöja från 1800-talets mitt.

–  Den ligger i en specialinredd monter där ljuset är lite svagare än i utställningen för övrigt. Slöjan hänger heller inte utan ligger på ett lutande plan. Vi kan se hur den under årens lopp har förstärkts just på grund av att den är så skör men det är väldigt roligt att kunna visa upp den så att alla på nära håll kan se vilket hantverk som ligger bakom, säger Bo Broman i intervjun.

Foto: Stella Pictures och Kungahuset.se/Sanna Argus Tirén

Annons