Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Herman Lindqvist: ”Låt prinsessan Sofia tycka!”

30 mar, 2019, 10:00
AvHerman Lindqvist
Tipsa oss!
Det anses som ett hot 
mot demokratin när en kunglighet uttrycker sina åsikter, menar historikern Herman Lindqvist.
Annons

Prinsessan Sofia var en aktiv person långt innan hon blev prinsessa. Hennes engagemang i olika samhällsfrågor visar sig sitta kvar under den kungliga glansen. Detta, trots att våra kungligheter ska gå omkring inklämda i en åsiktskorsett formad av regeringsformen av år 1974, en korsett ytterligare åtdragen av en strikt hovetikett.

Men också överdragen av ett tunt lager historiskt damm av generationers utropade: ”Så har vi alltid gjort” respektive: ”Så gör man bara inte!”

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

”Varningsskallet hörs genast”

Om en kunglighet, i synnerhet kungen själv, trampar en aning vid sidan av den bestämda stigen, hörs genast varningsskallet från en samling statsvetare som media släpper loss för att kommentera det kungliga feltrampet.

En kunglig åsikt, säg om ett byggprojekt, stämplas som ”hot mot demokratin.” I tidigare generationer fick kungligheter bara ha åsikter om religionen. Drottning Sofia gynnade frikyrkopastorer. Det var inte populärt inom svenska kyrkan. Oscar II dundrade bakom stängda dörrar. I vår tid får kungligheter ha åsikter om kvinnors och barns rättigheter.

Drottning Victoria gjorde sina åsikter hörda, men de var åt högerhållet, och därför lite mer ok.
Drottning Victoria gjorde sina åsikter hörda, men de var åt högerhållet, och därför lite mer ok.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria var på ett av de första stora MeToo-mötena i Stockholm förra året där chockerande vittnesmål framfördes. Ingen statsvetare protesterade. År 1858 fick en ogift kvinna ansöka om att bli förklarad myndig. Prinsessan Eugénie, dotter till Oscar I, var en av de första att ansöka. Hon var då 28 år och ansågs extremt radikal.

Annons

Prins fick politisk stämpel

Hennes brorson, prins Eugen, yttrade liberala åsikter ibland och gick med i August Strindbergs begravningståg. Han fick stämpeln: Röde prinsen. Vänsteråsikter är värre än höger. Drottning Victoria, Gustav V:s hustru, var inte särskilt förtjust i sossar. Om henne sa man, lite kärleksfullt: ”Hon är en lysande drottning, men i fel land vid fel tidpunkt.”

Självklart ska prinsessan Sofia fortsätta tycka och tänka på egen hand. Någon måste vara pionjär. Nu är det hon som är för Sverige i tiden.

Läs mer:

Sofias och Carl Philips uppdrag utanför kalendern

Herman Lindqvist: ”Fick Serafimerorden i sista minut”

Herman Lindqvist om kungens beslut: Därför stoppas prins Carl Philip

Foto: TT

Annons