Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ”Ställ ut de kungligt begåvade!”

28 jan, 2019, 21:00
Prinsessan Madeleine har blivit barnboksförfattare. Och boken har alla förutsättningar att bli succé. Inte konstigt är väl det, om man tar en titt i släktträdet, skriver Herman Lindqvist, Svensk Damtidnings expert på kunglig historia.
Annons
  1. Nu har vi fått veta mer om prinsessan Madeleines bok. Prinsessan fortsätter då en tradition som funnits i familjen Bernadotte i många generationer. Några kungligheter har utgivit böcker med hjälp av spökskrivare eller medverkat i bokverk på olika sätt, men många har själva skrivit sina alster.

Flitigast var Oscar II som är den ende kungen som utgivit egna memoarer och efterlämnade dessutom över 700 olika texter, bland annat översättningar av Göthe och Byron, plus en egen havsdånande diktsamling. Så kallades han också ”Europas diktarfurste”. Hans storebror Carl XV gav också ut en diktsamling, men med vikingamotiv.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kreativiteten tar inte slut där. Många känner till Målarprinsen Eugen (Waldemarsudde), Sångarprinsen Gustaf (Studentsången) eller formgivaren, greve Sigvard Bernadotte.

Formgivningen har fortsatt med Carl Philip, men faktum är att det fanns många fler i den kungliga släkten som var framstående inom musik, konst, litteratur, fotografi – ja till och med broderi. Många var så begåvade att de hade kunnat försörja sig på sitt konstnärskap.

Det börjar med Oscar I och drottning Josefina. Oscar hade utmärkt sångröst men han kunde också komponera vacker musik och måla tavlor. Hans drottning Josefina komponerade behaglig pianomusik. Hans son Karl XV målade han också och utgav flera diktsamlingar medan sonen Gustaf efterlämnade mer än femtio kompositioner. Hans Studentsången och Glad såsom fågeln … sjungs och spelas än. Sonen Oscar II skrev dikter och översatte utländsk litteratur, bland annat av Goethe. Han var även den ende av våra kungar som utgivit sina memoarer.

Annons

Prinsarnas syster Eugénie var rolig tecknare och skulptris. Hon komponerade även ljuvlig musik och skrev texter på franska och tyska till sina sånger. Syskonens svägerska, Teresia, gift med August, skrev njutbar pianomusik.

Drottning Victoria var en av våra första kvinnliga fotografer, utgav bland annat en fotobok från Egypten. Hennes sonhustru, kronprinsessan Margareta, var även hon framstående konstnärinna, fotograf och trädgårdsarkitekt på professionell nivå. Victorias son prins Wilhelm skrev utmärkta reseskildringar och memoarer. Han var även flitig filmare, skapare av flera hundra journalfilmer. Sigvard var formgivare för bland annat Georg Jensen i Köpenhamn, men han regisserade också filmer, bland andra en Tarzanfilm.

Läs mer: Carl Philips och Sofias egna ord om hjältarna bakom brandarbetet

Slutligen var Gustaf V ivrig med sina handarbeten, han broderade vackra dynvar och skärmar för brasskydd. Problemet för de kungliga talangerna är att de antingen blir kvävda av överdriven positiv kritik eller krossade av republikanska motståndare. Men varför inte en utställning på slottet med temat:

Kungligt begåvat?

Läs mer: 

Herman Lindqvist: ”Oscar II uppskattade hjältemedaljen mest”

Herman Lindqvist: ”Kungen fick Putin att ramla av stolen”

Herman Lindqvist: Madeleines bok har alla förutsättningar att göra succé

Foto: Suvad Mrkonjic, IBL

Annons