Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Historien bakom bröllopssmycket Kamédiademet

31 mar, 2020, 16:00
AvJohanna Lejon
Tipsa oss!
Det finns ett diadem i den svenska kungafamiljens smyckesskrin som betyder lite extra. Vilket? Kamédiademet. Och anledningen? Ja, den är oerhört fin!
Annons

Om två dagar, på torsdag den 2 april, är det äntligen dags för första avsnittet i den två avsnitt långa serien Kungliga smycken på SVT. Programmet är en riktig skatt för dig som gillar kungligheter – och kungliga smycken. Dessutom innehåller Kungliga smycken helt unika intervjuer med drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina.

– Smyckena berättar så mycket! De är en skatt, ett kulturarv. Och det är SÅ mycket historik bakom dem, slår drottning Silvia fast i det första avsnittet av Kungliga smycken.

Silvia
Drottningen med Kamégarnityret.

”Varje smycke i det svenska kungahuset bär på en berättelse, det är berättelser om kärlek, makt och politik. Det handlar om kvinnor, kvinnor som binder ihop Sveriges historia med olika länder runt om i världen. Vilka var de?”, berättar programledare Sara Bull i Kungliga smycken.

Ett smycke som bär på en berättelse om extra mycket kärlek är Kamédiademet.

Josefina
Drottning Josefina i Kamédiademet.

Kamédiademets historia

Det så kallade kamégarnityret består av diadem, halsband, örhängen, brosch och två armband.

Annons

Garnityret är gjort i flera material: guld, pärlor, briljanter och stora kaméer. Det var från början en gåva från kejsar Napoleon I till hans hustru Joséphine de Beauharnais. Garnityret kom senare att ärvas av kejsarinnan Joséphines sondotter, drottning Josefina av Sverige, gift med Oscar I.

När drottning Josefina dog 1876 testamenterade hon i sin tur hela kamégarnityret till sin enda dotter prinsessan Eugénie som gav smyckena i arv 1889 till brorsonen prins Eugen.

Prinsessan Sibylla, kungens mor, fick dem som gåva av prins Eugen vid sitt bröllop med Gustaf Adolf 1932. Sibylla testamenterade sedan smyckena till sin ende son, vår kung, och de bärs i dag av drottning Silvia.

Desirees bröllop
Prinsessan Désirée vigdes med Friherre Niclas Silfverschiöld från Koberg i Storkyrkan den 5 juni 1964.

Kamédiademet – ett kungligt bröllopsdiadem

Men det bärs inte BARA av drottningen. Diademet har blivit ett riktigt bröllopsdiadem. Och det var faktiskt på kungen initiativ! Det var nämligen hans önskan att drottningen skulle bära det på parets bröllopsdag den 19 juni 1976.

– Det var hans idé, berättar drottningen i Kungliga smycken.

Prinsessan Birgittas bröllop
Prinsessan Birgitta, näst äldsta dotter till prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, var först ut av Hagaprinsessorna att gifta sig. Hon vigdes med Prins Johann Georg av Hohenzollern den 25 maj 1961 vid en borgerlig vigselceremoni i Rikssalen på Kungliga slottet. Den katolska vigseln ägde rum den 30 maj i Siegmaringen.

Drottning Silvia fortsätter:

– För mig var det så skönt att både prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée hade använt det på sina bröllop. Det var som ett bra omen, på något sätt.

Annons

Silvia berättar att hon och kungen också ville att dottern, kronprinsessan Victoria, skulle bära det då hon gifte sig med Daniel Westling den 19 juni 2010.

Kungaparet
Kungaparet 1976.

– Det var lätt att önska att också kronprinsessan Victoria skulle bära det. Dels för att hon gifte sig samma dag som vi gjorde. Men också för att även hon skulle känna att det var ett bra omen. Det passade så fint. Men precis som alla äktenskap så är det också väldigt skört, väldigt delikat. Det röda guldet är så mjukt, och så pärlorna, man måste vara väldigt försiktig med det, säger hon i SVT:s Kungliga smycken.

Kronprinsessan Victoria berättar vidare, i Kungliga smycken:

Annons

– Jag har bara burit det (Kamédiademet reds. anm.) en gång, och det var på bröllopet. Och det i sig var ju en speciell dag, givetvis. Men också att bära diademet var speciellt. Diademet är väldigt skört och det är ett diadem som jag har lite extra respekt för. Dels på grund av dess historia, men också för att det är väldigt vackert. Det kräver sin plats och sitt tillfälle. Och jag tänker förstås också på att mamma bar det, på sitt bröllop.

Drottning Silvia använder ibland sina smycken för att berätta något, förmedla något. Det gjorde hon under ett statsbesök i Frankrike. Till sin hjälp hade hon just kaméerna.

– Vanligtvis reser vi inte gärna med Kamégarnityret. Men jag har använt delar av det under vårt sista statsbesök i Frankrike. Jag ville berätta historien om diademet, att det är en gåva från Napoleon. Det var roligt att visa det franska folket att Frankrike och Sverige har en nära koppling, berättar Silvia i Kungliga smycken.

Victoria
Kronprinsessparet den 19 juni 2010.

En av kaméerna, som pryder en brosch, föreställer faktiskt Napoleon själv (det är den vi ser Silvia bära i Frankrike).

Annons

Silvia berättar i programmet att kaméerna dessutom skiftar färg beroende på de kläder man bär.

– Jag har använt diademet till en orange klänning och då är kaméerna orangea, bär man gult är de gula. Men de är absolut vackrast då man bär dem till vitt. Som vid ett bröllop.

Silvia
Silvia i Frankrike på statsbesöket. Kamén hon har i håret är egentligen en brosch och föreställer Napoleon.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT

Annons