Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Historien bakom Sonjas och Marys vackra smycken

12 apr, 2016, 17:00
AvJohanna Lejon
Tipsa oss!
Visste du att det norska och det danska kungahuset har faktiskt vårt eget land Sverige att tacka för sina mest kända smycken: de vackra smaragd- och rubingarnityren?
Annons
Sonja

Ursprunget på de båda praktgarnityren har en liknande historia som de underbart vackra och pampiga Leuchtenbergska safirerna. De härstammar alla, mer eller mindre, från Napoleon I’s epok och det tidiga 1800-talet. Smaragdgarnityret ärvde nämligen vår drottning Josefina av sin syster, Amelia av Leuchtenberg, senare grevinna av Brasilien.

– Eftersom hon var svärdotter till kejsarinnan Joséphine de Beauharnais beskrivs smaragdgarnityret som ett av de många garnityr och diadem som drottning Josefina tillförde det svenska kungahuset, däribland de Leuchtenbergska safirerna och kamédiademet, berättar Johanna Pietsch, smyckeexpert och vd för juvelhuset Engelbert.

Annons

Från drottning Josefina till drottning Sofia av Sverige och Norge testamenterades smaragderna sedan till prinsessan Ingeborg. När hennes dotter, Märtha av Norge, gifte sig med kronprins Olav 1929 lämnade dessvärre garnityret Sverige för gott.

– Setet är gjort av den franske hovjuveleraren Bapst i början av 1800-talet och består idag av diadem, halsband, örhängen och en brosch, berättar Johanna Pietsch.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Mary

Också det praktfulla rubingarnityret, med dess röda stenar, har ett liknande ursprung. Jean Baptist Bernadotte, senare Karl Johan XIV, hade skänkt garnityret till Desirée, som burit det vid Napoleon I’s kröning 1804. Paret, Jean Baptiste och Desirée, förde med sig rubinerna till Sverige. Efter att det gått i arv till drottning Josefina gick det vidare till barnbarnet prinsessan Lovisa. När hon i sin tur gifte sig med Kung Fredrik VIII av Danmark lämnade även rubinerna Sverige.

Annons

– Problematiken kring juveler som testamenterades iväg för att lämna det svenska kungahuset  löste man genom att skapa “De Bernadotteska stiftelserna”. De juveler som ingår i stiftelsen kan varken ärvas eller skänkas bort, berättar Johanna Pietsch.

Efter diamanten är det safiren, rubinen och smaragden som räknas som de mest värdefulla ädelstenarna.

– Precis som för diamanten är det skönheten, sällsyntheten och hållbarheten som gör de så eftertraktade och dyrbara. Rubinen har samma komposition som safiren men på grund av sin röda färg kallas den för rubin. Det är kromet i kompositionen som gör den röd. Som vackrast anses den vara när den är duvblodsröd. När det gäller smaragden ska den vara djupt och ljuvligt grön, utan inslag av gult, och så klar som möjligt, säger Johanna Pietsch.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons