Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hon är drottningens närmaste medarbetare

16 nov, 2016, 08:00
AvJohanna Lejon
Hon är tvåbarnsmamma, grevinna – och en av de få som har numret till drottning Silvias mobil. Möt statsfrun Anna Hamilton, 50, en klippa i tjänsteuniform av sammet!
Annons
Marianne Bernadotte och Anna Hamilton.
Marianne Bernadotte och Anna Hamilton.

På Anna Hamiltons vänstra sida sitter drottningens krönta spegelmonogram och vid galamiddagar bär hon den klassiska hovdräkten i mörkblå sammet. Den fick hon uppsydd av några duktiga sömmerskor när hon kom till slottet.

Runt 200 personer är anställda vid hovet, men Anna, 50, är en av de få som har daglig kontakt med drottning Silvia. Som statsfru och chef över drottningens hovstat är det hon som har det yttersta ansvaret för Silvias fullspäckade program.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Slottet är en fantastisk arbetsplats! Det roligaste är att få se vilket otroligt arbete kungafamiljen gör, och att få vara med och bidra till det arbetet, på ett litet hörn, det är fantastiskt. Sedan får man ju träffa väldigt spännande människor och vara med om intressanta möten. Min roll handlar om att se till att drottningens program flyter på bra.

Annons

Vi träffas under kungaparets statsbesök i Tyskland. En resa som hon varit med och planerat in i minsta detalj. Anna rör sig vant vid Silvias sida trots att hon, med kungliga mått mätt, är ganska ny i rollen som drottningens högra hand.

Innan hon tillträdde sin tjänst vid årsskiftet arbetade hon som informationschef på Stockholms Auktionsverk, men när hovet hörde av sig var valet enkelt.

– Naturligtvis blev jag både smickrad och hedrad. Jag tackade ja direkt.

Anställningsprocessen pågick sedan under några månader, berättar hon. Och drottningen ville förstås träffa Anna innan allting gick i lås. Ett möte som uppenbarligen blev lyckat.

En vanlig dag tillbringar Anna på kontoret i östra valvet på Stockholms slott. Där jobbar hon, drottningens sekreterare och tre hovdamer.

Anna Hamilton med sina kollegor.
Anna Hamilton med sina kollegor.

– Det är en väldigt varm och trevlig stämning på kontoret! Drottningen är ofta där.

När hon inte arbetar, eller reser i kungafamiljens tjänst, tycker Anna bäst om att vara med familjen. Hon och maken Peter bor i en våning på Östermalm med gångavstånd till slottet. Tillsammans har de döttrarna Louise, 20, och Gabriella, 23.

Annons

I och med giftermålet bytte Anna namn, från Rudbeck till Hamilton, och i samband med det kom även titeln grevinna. Någonting hon har gemensamt med sin företrädare Kirstine von Blixen-Finecke, 71. Kirstine finns dock fortfarande med i bilden, men numera som överhovmästarinna och mentor åt prinsessan Sofia.

En annan av Annas favoritsysslor är att vara ute i naturen. Hon berättar att hon både tycker om att springa och att åka skidor, men hon vill inte beskriva sig själv som något träningsfreak.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Stella Pictures.

Annons