Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar beslutet: Silvia lämnar Drottningholm själv

06 okt, 2024, 18:00
Drottning Silvia lämnar Stockholm ensam.
Annons

Nu väntar en ny späckad arbetsvecka för våra kungligheter, och 80-åriga drottning Silvia har som vanligt fullt upp.

Redan under måndagen lämnar hon Drottningholms slott utan kungen, för ett viktigt uppdrag med stark personlig koppling.

Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!Brand logo
Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!

Drottning Silvias starka ord om viktiga initativet

Det var 1996 som drottning Silvia grundade stiftelsen Silviahemmet, och sedan dess har hon också varit deras styrelseordförande.

Stiftelsens syfte är att sprida kunskap om demenssjukdom, en fråga som ligger drottningen varmt om hjärtat.

Annons

– Min tanke var att skapa en möjlighet för undersköterskor att få god kunskap inom området demens. Min egen mor fick en demenssjukdom och jag insåg att utbildning i demensvård var sällsynt. Därför ville jag att undersköterskor skulle få utbildning, erhålla ett diplom och en titel som förknippas med stor kunskap i ämnet, har drottningen själv sagt.

Drottning Silvia närvarar vid broschutdelning till Silviasystrar och Silviasjuksköterskor, Silviahemmet
En sådan här brosch tilldelas de som slutfört Silviahemmets utbildningar. Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Förutom att man bedriver utbildningar för att skapa en större förståelse kring demensvård i Sverige och utomlands, har man också låtit öppna en dagverksamhet på Drottningholm där utbildade Silviasystrar tar emot personer med demenssjukdom.

Annons
Drottning Silvia fotograferad på Silviahemmet vid Drottningholm.
Drottning Silvia inne på Silviahemmet vid Drottningholm 2013. ANETTE NANTELL / DN / TT
Annons

Drottning Silvia lämnar Drottningholm utan kungen

På måndag är det dags för styrelsemöte – och då krävs det att Silvia lämnar Drottningholm. Det ska nämligen hållas på Gotland, och det är bara att hålla tummarna för att drottningen får en härligt krispig vårdag ute på ön.

Där kommer hon träffa Anna De Geer, Claes Dinkelspiel, Maria Eriksdotter, Lars Gatenbeck och Yngve Kihlström, som utgör styrelsen ihop med henne.

På Gotland finns demensboendet Hattstugan, som Silviahemmet äger sedan 2022. Styrelsen har tidigare varit där på besök i samband med styrelsemöte, så kanske kan de vänta sig kunglig glans även under måndagen.

Borta i Stockholm håller kungen ställningarna, som har en avskedsaudiens för Japans ambassadör på slottet.

Foto: TT

Annons