Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar: Situationen kring drottning Silvia, 80 – är som man trott

09 okt, 2024, 16:00
Misstankarna om drottning Silvia visar sig stämma.
Annons
Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Drottning Silvia har aldrig varit någon som gillar att ha en tom kalender. Sedan hon klev in i den kungliga världen har hon kämpat stenhårt för att representera det svenska kungahuset och rest land och rike runt i monarkins tjänst.

Ålder verkar bara vara en siffra i Silvias värld. Trots att hon hunnit fylla 80 år, är hon en av de kungligheter i världen som arbetar hårdast och har en kunglig kalender fylld av diverse uppdrag.

Kollegor har vittnat om att hon ibland driver sig själv för hårt, något som framgick i journalisten Ingrid Törnqvists bok ”Yrke: drottning”.

Annons

”De berättar i förtrolig ton och med respekt i rösten om hur mycket drottningen arbetar. Hon är djupt engagerad i sina frågor, hon sover nästan inte, hon skickar sms klockan fyra på natten. Drottningen verkar inte behöva lika många sömntimmar som andra, säger medarbetarna”.

Drottning Silvia
Drottning Silvia reser land och rike runt i sitt jobb som drottning. Jonas Ekströmer/TT

Silvias egna ord om situationen

Och inte heller verkar det vara tal om att slå av på takten. Bara den här veckan har hon en rad uppdrag på olika platser i Sverige: med besök på Gotland, Stockholm, Hovås och Göteborg.

Annons

Uppdragen i den kungliga kalendern är dessutom bara ett axplock av allt arbete som drottningen lägger ned och hon sitter på flera viktiga positioner i diverse organisationer.

– Det finns så mycket man ska göra. Det finns så många som man vill hjälpa, säger Silvia i SVT-dokumentären Drottning Silvia 80 år.

Silvia sjuk runt jul

Mot slutet av året brukar det hårda arbetet synas på hälsan. Ingrid Thörnqvist säger att medarbetarna berättat att hon brukar bli Silvia brukar bli sjuk i anslutning till jul.

Annons

– Det var någon som sa att hon brukar bli lite förkyld framåt jul och det tolkade jag mer som att ja hon är nog helt slut efter allting, säger den vetgiriga journalisten.

Prinsessan Estelle, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria
Prinsessan Estelle, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på plats under Paralympics i Paris. Christine Olsson/TT

Foto: TT

Annons