Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar: Sofia inkallad på viktigt möte

24 sep, 2024, 08:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Nu kallas Sofia in till slottet – igen.
Annons
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!Brand logo
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!

När prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig i juni 2015 var många på plats för att fira kärleken mellan brudparet.

Det blev en lyckans dag – och också starten på någonting nytt.

Carl Philip om dyslexin: ”Väldigt jobbigt”

Det var nämligen under samma period som Carl Philip och Sofia valde att starta Prinsparets stiftelse som arbetar för visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva och få en tryggare nätvardag.

Arbetet är dessutom extra personligt för Carl Philip, eftersom de arbetar för att underlätta vardagen för barn med dyslexi – något han själv kämpat med sedan barndomen.

Lässvårigheterna gör sig ofta påminda under tal, något han upplevde på Idrottsgalan för ett antal år sedan.

Annons

"Jag tyckte att det kändes väldigt jobbigt där och då, eftersom jag inte kunde leverera talet på det sättet jag ville göra. Men också efteråt, den responsen jag fick var väldigt jobbig att få. Förr i tiden sa man att en dyslektiker antingen är dum eller lat, och jag kände att det epitetet lades på mig”, har prinsen skrivit på prinsparet stiftelses hemsida.

Prinsparets stiftelse – det jobbar de med

Idag syns stiftelsens arbete på skolor runt om i Sverige och de har nyligen inlett ett samarbete med Regnbågsfonden, grundad av Jonas Gardell, Jon Voss och Arto Winter 2014.

– Vår vision för stiftelsen är att ge alla barn en möjlighet att vara sig själva i ett samhälle där både barn med och utan dyslexi känner sig lika inkluderade, har prinsen tidigare sagt.

Annons

Det är en organisation som står prinsparet nära hjärtat och arbetet för ett bättre liv för barn går att se även i Sofias initiativ Project Playground, som de också jobbar hårt med. Det är en barnrättsorganisation med visionen om en trygg värld för alla barn.

Sofia inkallad på möte

Arbetet fortgår än idag och allt som ofta syns både Sofia och Carl Philips namn i den kungliga kalendern – främst kopplat till deras olika projekt.

Under tisdagen har de båda kallats in. De ska nämligen medverka på ett styrelsemöte i Prinsparets stiftelse.

Exakt vad mötet ska handla om uttalas bara bakom stängda dörrar, men vi på Svensk Damtidning tycker verkligen alla inblandade ska känna sig nöjda och stolta – vilket arbete de gör!

Annons