Hovet lanserar ny webbsida för kungens jubileum
Kung Carl Gustaf firar som bekant 40 år på tronen i år. Detta uppmärksammas nu på hovets hemsida – bland annat med nya härliga foton på kungaparet.
På hovets hemsida har kung Carl Gustaf fått en egen sida på webben – bland annat har man lagt upp en intervju med vår kung.
Ni kan läsa delar av den här nedan. Hovet har också lagt ut några nya bilder på kungaparet.
Safirer
Ni ser här intill en bild på kung Carl Gustaf och drottning Silvia, tagen på Drottningholms slott.
Drottningen bär en klänning i brokad, sydd i Paris av Monsieur Jacques och hennes smycken är de Leuchtenbergska safirerna
Här följer delar av intervjun med kung Carl Gustaf:
Har de 40 åren som statschef gått fort?
— Det har gått förvånansvärt fort, säger Kungen fylld av tillförsikt inför jubileumsåret.
Vad har Kungen för förhoppningar om jubileumsåret?
— Det är bra med märkesår. Det är en plattform att stå på för att se framåt, men också för att blicka bakåt. 40 år är kolossalt många år och så mycket har hänt. Vid trontillträdet var jag förhållandevis ung, 27 år, och då ser man världen med en 27-årings erfarenhet. Nu, efter 40 år, så har jag en viss erfarenhetsbank att ta utav. Och omvärlden har förändrats på många plan, på flera olika sätt; i ens närhet med den närmsta familjekretsen, i Sverige och i världen. Det sägs ibland lite skämtsamt att allt var bättre förr, men så är det ju inte. Världen har på många sätt blivit en bättre plats att leva på för flertalet, men det finns fortfarande stor fattigdom och nöd i världen.
Vad var det första Kungen gjorde som nybliven regent?
— Jag var 27 år och organisationen var anpassad efter min farfar, Kung Gustaf VI Adolf, som då var 92 år. På den tiden var det min farfar och riksmarskalken Stig H:son Ericson som ledde arbetet här på slottet. För att få en mer öppen diskussion inrättade jag ett samarbetsråd, som bestod av en grupp duktiga och erfarna personer, kvinnor och män med bakgrund från näringsliv, försvar och kultur. Jag upplever att hovet har en större transparens idag. Det har skett en enorm förändring och förändringsprocessen pågår hela tiden. När det kommer till statschefens roll så är ju den fastställd i konstitutionen.
Hur upplever Kungen det, att under 40 år ständigt ha varit tvungen att fundera över hur det Kungen säger ska tas emot?
— Ja, jag har ju inte alltid lyckats så bra på den punkten, men skämt åsido, det kanske är något vi alla borde fundera över: vad vi säger, i vilken situation, till vem och så vidare.
Hur ser Kungen på sin roll att vara en enande kraft i landet?
— I dagens globaliserade värld kan jag känna att min roll är än mer viktig. Att jag inom EU och i världen, men framförallt i Sverige, som idag består av medborgare med en mängd olika bakgrund, kan visa vad Sverige står för och som neutral och opolitisk statschef vara en enande kraft.
Med anledning av Kungens 40-årsjubileum som statschef reser Kungaparet genom Sverige och besöker samtliga 21 län. Vilka förhoppningar har Kungen på länsbesöken?
— Resorna är en fantastisk möjlighet att under ett år få ett samlat intryck av utveckling och framtid i de olika länen. Vi hoppas få möta så många människor som möjligt. Kvinnor och män, unga och äldre, nya och gamla svenskar, som alla bidrar till att forma vårt land.
Kungen har under 40 år som regent, på regeringens uppdrag, genomfört statsbesök världen över. Det rör sig om ett par resor om året vilket ger en diger lista över besökta länder, möten med människor och upplevelser av olika kulturer. Vad är det för bild av Sverige Kungen möter under resorna?
— Sverige har som land ett gott anseende i vår omvärld. Det är något som Drottningen och jag ofta upplever under våra statsbesök. Både landet och människorna uppfattas mycket positivt. Våra tjänster och produkter är något vi ska vara stolta över. Sverige respekteras som nation och det är med glädje och stolthet som jag representerar vårt land.
Till exempel uppmärksammas Nobelpriset mycket och det bidrar till att visa upp Sverige som en nation som främjar utbildning och vetenskap.
På senare tid har det varit mycket uppmärksamhet kring Olof Palme här hemma och hans namn och internationella gärningar kommer ofta på tal när vi besöker andra länder, till exempel i Afrika och Latinamerika.
Givande resor
När tycker Kungen att resorna är som mest givande?
— När jag lyckas ”öppna dörrar” för andra och när vi under statsbesök blir mottagna i ett nytt land, i en ny kultur och får representera Sverige, då känner jag stolthet och en stor ödmjukhet inför situationen och uppdraget. Eller när jag i samband med idrottstävlingar får höra nationalsången och se svenska flaggan, då känns det väldigt starkt.
Med 40 års erfarenhet som statschef, vad ser Kungen som de största utmaningarna för framtiden?
— De är många. Jag ser framåt med stor optimism, men också med viss oro. Det är oerhört spännande och hoppfullt med den tekniska utvecklingen som ger stora möjligheter för mänskligheten i framtiden. Min oro gäller miljöfrågorna och den stora utmaningen att lämna vår sårbara planet i ett gott skick till kommande generationer. Men tar vi tillvara våra möjligheter, allt det positiva och hoppfulla jag möter under mina resor i vårt land och utomlands, då är jag övertygad om att vi tillsammans går en lovande framtid till mötes.
Läs mer här – på hovets hemsida››
Av Agneta Nisbeth
Foto: Faksimil hovets hemsida, Bruno Ehrs, Alexis Daflos