Hovets hemliga plan! Detta sker när Victoria blir drottning
fSeptemberkvällen var sval, och utanför Helsingborgs lasarett väntade ett enormt pressuppbåd. Det var den 15 september 1973 och Sveriges kung, Gustaf VI Adolf, hade nyss gått bort. I samma ögonblick blev kronprins Carl Gustaf vår sjunde Bernadottekung, efter att i dagar och nätter ha vakat vid sin farfars sida.
Det måste självklart ha varit en stund av stor, personlig sorg för den blott 27-årige Carl Gustaf – farfadern hade ju varit något av en fadersfigur för honom. Men nu tvingades den unge, nyblivne kungen möta pressen alldeles ensam. Man ser på de gamla bilderna att journalister och fotografer håller sig på behörigt avstånd, men man ser också att Carl Gustaf ser allvarsam och lite bortkommen ut. Det är inte svårt att förstå.
Kungen var helt oförberedd
För trots att det sedan lång tid tillbaka hade stått klart att han skulle bli kung i unga år, var han inte särskilt väl förberedd. Långt senare fick Carl Gustaf frågan om han någon gång hade pratat med sin farfar om det som väntade.
— Nej, inte alls. Men en gång, när jag var i tjugoårsåldern, sa han: ”Se på livet med viss humor.” Det var hans sätt att säga att uppdraget inte är så tungt som han kanske var rädd att jag skulle uppleva det, har kungen berättat.
Och den där kvällen i september 1973 var ödesmättad på mer än ett sätt. Redan dagen därpå skulle svenska folket gå till val, och i Stockholm pågick det så kallade Norrmalmstorgsdramat. Dagen därpå anlände Carl Gustaf till huvudstaden i egenskap av monark, och togs emot ståndsmässigt av statsminister Olof Palme, finansminister Gunnar Sträng, landshövding Hjalmar Mehr och tusentals ”vanliga” människor.
Helt annorlunda för kronprinsessan Victoria
Carl XVI Gustaf var nu världens yngste kung – att jämföra med hans farfar som blev regent vid 68 (!) års ålder. Och en sak är säker, när nästa trontillträde blir aktuellt, kommer situationen att skilja sig markant från denna. Kronprinsessan Victoria kommer ju att vara betydligt äldre och mer erfaren – hon är idag 43 år – när det är dags för henne att ta vid. Hon kommer också att ha ett stort stöd i sin Daniel, som ju börjar bli ganska varm i kläderna som prins. Men självklart blir det ändå en stor händelse.
I samma stund som kungen avlider blir Victoria drottning och statschef, och inom några dagar sker det officiella, högtidliga trontillträdet. I stort kommer man att följa mönstret från tidigare trontillträden, men när kungen tillträdde gällde fortfarande 1809 års regeringsform – den nya regeringsformen började gälla först ett drygt år senare. Man hade väntat med genomförandet av hänsyn till gamle kungen. Att det nu är 1974 års regeringsform som gäller kommer att märkas i detaljerna.
Dagen för Victorias trontillträde inleds med en konselj, vilket innebär ett regeringssammanträde där den nya statschefen närvarar. Victoria kommer då att tillkännage sitt drottningnamn, sin drottningtitel och sitt valspråk. När kungen tillträdde valde han Carl XVI Gustaf, Sveriges konung och För Sverige i tiden. Vad Victoria kommer att välja vet vi förstås inte än, men det betyder ju inte att hon själv inte vet.
– Jag är säker på att Victoria har funderat ut ett valspråk redan. Hon har haft många år på sig. Kungen däremot har själv berättat för mig att han aldrig hade tänkt på det förrän några dagar innan han skulle träda fram i tronsalen, berättar hovexperten och historikern Herman Lindqvist för Svensk Damtidning.
Prinsessan Christina hjälpte kungen
– Det var han och prinsessan Christina som tillsammans kom fram till "För Sverige i tiden”. De ringde till Svenska Akademien för att fråga om man kunde säga så, och det kunde man!
Victoria kommer att läsa upp dödsbeviset över sin far och förklara att hon har efterträtt honom. Hon kommer även att avlägga en kungaförsäkran, vilket innebär att hon svär en ed om att hon kommer att följa lagen.
Därefter följer en högtidlig ceremoni i Rikssalen, i närvaro av representanter för riksdag, regering, förvaltning, kyrka och domstolar samt en utvald skara vanliga människor – alla högtidsklädda förstås. Även den kungliga familjen kommer att närvara – när kungen tillträdde satt alla Hagasessorna på rad i sorgdräkt med sina makar bakom. Kungens farbröder Sigvard och Carl Johan Bernadotte syntes också tillsammans med sina fruar Marianne och Kerstin. I deras sällskap fanns även mrs Lilian Craig (prins Bertil stöttade den unge kungen under ceremonin) men hennes närvaro tegs ihjäl av tv-kommentatorn…
Sveriges nya drottning kommer att göra ståndsmässig entré i en procession, där Karl XII:s drabanter i gula älgskinnsbyxor och höga stövlar marscherar före. På podiet i salen står Silvertronen, en gång invigd av drottning Kristina, och bredvid på hyenden (kuddar) ligger regalierna; kronan och spiran. Men någon kröning blir det inte, det vill säga Victoria kommer inte att ta inte på sig kronan och spiran och inte heller bestiga Drottning Kristinas Silvertron. Att tronen inte är gjord i guld, som brukligt var, handlar förmodligen om att Kristina redan då bestämt sig för att aldrig gifta sig. Kungen besteg däremot Silvertronen 1973 – men på bilderna ser han onekligen ganska obekväm! Den sista kröningen i Sverige ägde rum 1873 när Oscar II tillträdde som kung.
När Victoria möter folket
Den nya drottningen kommer att hålla ett minnestal över sin far och tillkännage sitt valspråk. Efter ceremonin är det dags för den nyblivna drottning Victoria att ta emot folkets hyllningar i sin nya roll. Det är en stor, viktig och lite nervös stund, även om man som Victoria redan är van vid att möta folket. Hon kommer ju också med all sannolikhet att ha sällskap av Daniel, Estelle och Oscar.
När hennes pappa som nybliven kung ensam gick ut på slottsbalkongen var det däremot ett helt annat läge. Men han mötte ett Norrbro som var alldeles svart av jublande människor, och man kunde riktigt se hur kungen växte med värmen som strömmade emot honom. Så småningom fick han också sällskap av prins Bertil och prinsessan Christina och till sist alla Hagasessorna, och den allvarliga minen förvandlades till ett blygt leende.
Efter en sorgegudstjänst i slottskapellet är det officiella programmet slut, men kungafamiljen kommer att samlas för en privat middag på kvällen. Begravningen äger rum några veckor senare och kommer givetvis att bli en tv-sänd statsbegravning. Gustaf VI Adolf valde, till mångas förvåning, Kungliga begravningsplatsen i Solna istället för Riddarholmen som brukligt är. Var Carl XVI Gustaf vill jordfästas är inte känt.
Vad gör kungen egentligen?
I 1809 års regeringsform låg den verkställande makten hos kungen, men rådgivarna (statsråd och statssekreterare) var juridiskt ansvariga inför riksdagen. Den beskattande makten låg hos riksdagen, den lagstiftande hos både kung och riksdag och den dömande hos Högsta domstolen (vars medlemmar utsågs av kungen).
Efter första världskriget framstod denna regeringsform som ålderdomlig, och mycket tillämpades inte i praktiken. Konseljer (regeringssammanträde med statschefen) ägde dock fortfarande rum varje vecka på Stockholms slott vilket innebar att alla regeringsbeslut formellt blev Kunglig Majestäts beslut.
1974 års regeringsform (den nuvarande) innebär att regenten har en ceremoniell roll men fortfarande är statschef och kallar till konselj vid regeringsskifte och födslar inom kungahuset. 3-4 ggr/år hålls även konselj för att hålla statschefen informerad om rikets angelägenheter.
Visste du att…
När Victoria blir drottning, blir Estelle ny kronprinsessa istället för arvprinsessa. Det innebär generellt en ökad press på Estelle och en minskad press på lillebror Oscar. Som tronarvinge får Estelle inte heller längre flyga med sin mamma.
I England, där drottning Elizabeth har uppnått den aktningsvärda åldern av 94 år, har man en detaljerad plan för hennes frånfälle. Planens kodnamn är ”London bridge is down.” Kodnamnet för den svenska motsvarigheten är inte känt, men vad vi vet är att Säpo har kodnamn på alla kungafamiljens medlemmar och med all säkerhet har det även för denna situation.
Riksregalierna, som kommer att ligga på hyenden (kuddar) vid trontillträdet, kommer från Erik XIV:s kröning 1561. Kronan står för konungslig ära och värdighet, spiran symboliserar den värdsliga makten, äpplet den ”gudomliga” och nyckeln står för makten att utestänga det onda.
Kan kungen abdikera?
Inom ätten Bernadotte är det inte brukligt att abdikera, och kungen har deklarerat att det inte är ett alternativ. Men han KAN givetvis göra det. I och med coronakrisen har vi också sett att Victoria och Daniel tagit ett steg framåt och kungaparet ett steg bakåt – kanske väcker det tankar. Victoria ersatte också Silvia vid kröningen i Japan och vid invigningen av Slussen. Det kan ju även finnas hälsoskäl som gör att situationen förändras.
Foto: TT, Thron Ullberg, Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna