Hovets skräck: Så blir tv-serien om kungafamiljen – händelserna bakom handlingen
– Jag tror inte det finns någon som inte skulle vara orolig om det skulle göras en dramadokumentär om ens liv, kommenterade Hovet.
Vi kan inte annat än hålla med – och visst finns det väldigt mycket spännande att se fram emot. Se bara här!
Vilken fantastisk nyhet, att Sverige får en egen version av The Crown! Och material saknas ju inte; familjen Bernadottes historia rymmer ond, bråd död, förskjutna familjemedlemmar och otrohetsskandaler, men också en kärlek som övervinner allt.
70 miljoner kronor för sex avsnitt
Visst hade ryktet surrat ett tag, men när nyheten väl kom slog den ändå ner som en bomb; kung Carl XVI Gustafs liv ska bli tv-serie. Och det är ingen liten satsning TV4 och Cmore gör. Enligt branschexperter kan det röra sig om sammanlagda kostnader på upp till 70 miljoner kronor för de sex första avsnitten. Manusförfattaren Åsa Lantz berättar för DN att serien kommer att ha större fokus på relationer än The Crown:
– Mitt förhållningssätt är snarare det motsatta från The Crown eller Atlantic crossing. Båda dessa handlar om hur kungligheter påverkar världshändelserna. Här är det samhället som har förändrat kungafamiljen.
– Men även om jag vill skildra sanningen så har jag inget journalistiskt uppdrag att kritiskt granska, utkräva ansvar och ställa till svars. Mitt fokus är att försöka förstå mina rollfigurer, säger Åsa Lantz.
Margareta Thorgren, Hovets informationschef, berättar att man kontaktades av Åsa Lantz för några år sedan:
– Åsa Lantz ville komma i kontakt med olika personer gällande de dokumentära delarna. Vi är naturligtvis måna om att de blir så äkta som möjligt, så vi bejakade hennes förfrågan.
Hovet har alltså fått uppfattningen att det är en dramadokumentär det handlar om, men från TV4:s sida är man tydlig med att det rör sig om en renodlad dramaserie:
– Ja, det är helt korrekt. Där vet jag inte riktigt vad som hänt, jag har inte varit inblandad. Men det måste vi förtydliga, vi ska kontakta hovet angående det, säger Josefine Tengblad, chef för drama på TV4 och C More.
”Joel Kinnaman vore en dröm i huvudrollen”
Så fort nyheten hade släppts började spekulationerna; vem ska spela kungen? Åsa Lantz säger till DN att projektet inte är i närheten av att börja rollbesätta, men det finns en person hon gärna skulle vilja se i huvudrollen:
– En skådespelare som jag inte kan få bort från näthinnan är Joel Kinnaman. Jag ser honom lite snett bakifrån med rak och stram nacke. Han skulle vara fantastisk som den vuxne kungen – men det är, som sagt, ”in my dreams!”
Det enda som hittills avslöjats är att serien kommer att ta sitt avstamp strax innan vår nuvarande kung mister sin far i en flygolycka. I tolv år hade arvprins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla väntat och hoppats på en son, och nu hade den lille prinsen äntligen kommit. Men det skulle bara dröja nio månader innan allt gick i kras.
Mörkret sänkte sig över familjen
En januarisöndag 1947 väntade prinsessan Sibylla och de fem barnen förgäves på att pappa skulle komma hem från en jakt i Nederländerna. När skymningen föll över Haga slott fick Sibylla beskedet som förändrade allt. Hennes makes flygplan hade störtat strax efter starten på Kastrup flygplats utanför Köpenhamn.
– Det var som om golvet rämnade under mina fötter. Jag hade velat skrika ut min ensamhet, berättade hon 18 år senare i tidningen Veckojournalen.
I ett slag förändrades allt för både kungariket Sverige och arvprinsens familj. Men det fanns två personer till som påverkades på ett avgörande sätt av olyckan: Den avlidne arvprinsens bror, prins Bertil, och hans älskade mrs Lilian Craig.
Prins Bertils bröder, Carl Johan och Sigvard, hade ju fråntagits sina prinstitlar och blivit utkastade ur kungafamiljen på grund av att de gift sig med ”vanliga” kvinnor. Prins Bertil skulle med all sannolikhet ändå ha gjort samma val med sin Lilian, men katastrofen gjorde det beslutet väldigt svårt.
33 år av hemlig kärlek
Efter äldste broderns död var prins Bertil den ende garanten för familjen Bernadottes plats på den svenska tronen. I 33 år tvingades prins Bertil och Lilian hålla sin relation hemlig, och deras gripande kärlekshistoria kommer självklart att bli en viktig del i tv-serien.
Efter den dramatiska uppstarten får vi med all sannolikhet följa de kungliga syskonens väg mot vuxenvärlden, med studier, förlovningar och bröllop – och inte minst den unge kronprinsens öden och äventyr i Stockholms nattliv. Nästa stora händelse i familjen Bernadottes historia inträffade i september 1973.
Det var en ödesmättad stämning
I Stockholm pågick det dramatisk Norrmalmstorgsrånet, och i Helsingborg låg Sveriges kung Gustaf VI Adolf för döden. Stämningen var minst sagt ödesmättad när Carl VXI Gustaf blev vår sjunde Bernadotte på tronen och världens yngste kung.
Han stod nu ganska ensam i världen; båda föräldrarna var döda, tre av hans systrar hade gift sig och flyttat utomlands, hans faster var drottning i Danmark och två av farbröderna var inte längre önskvärda i familjen. Sin mammas familj fanns i Tyskland och han kände dem knappt.
Bara prinsessan Christina och prins Bertil fanns kvar
Kvar fanns bara hans syster Christina och farbrodern prins Bertil – och så Silvia, som dock ännu så länge befann sig i kulisserna. Det hade då gått ganska exakt ett år sedan det berömda klicket under sommar-OS i München, men det skulle dröja ytterligare tre år innan sagobröllopet ägde rum i juni 1976 – en given höjdpunkt i tv-serien!
Året därpå välsignades äktenskapet och landet med en liten prinsessa som fick namnet Victoria, och den lilla familjen lämnade Stockholms slott för Drottningholm. Så småningom kom även småsyskonen Carl Philip och Madeleine, och en intensiv tid följde, med tre små barn och många plikter att sköta.
Samma situation som i The Crown
Ofta är regenten betydligt mer till åren när hen tillträder, men här hade ju en generation fallit bort – inte helt olikt situationen i The Crown, där Elizabeth blir drottning vid 26 års ålder och slits mellan rollen som fyrabarnsmamma och rollen som monark.
Hela Sverige följde de tre kungabarnens uppväxt, från de allra första stegen och den allra första skoldagen till konfirmation och student, framgångar och motgångar och till slut förlovning, bröllop och egna barn. Men givetvis har det även funnits mörkare perioder i familjens liv. I november 1997, när kronprinsessan var 20 år gammal, gick hovet ut och meddelade att hon led av anorexi.
Kungens känslosamma tal hyllades
I december 2004 inträffade en katastrof som kom att få stor betydelse för kungen även på ett personligt plan. En tsunami svepte in över bland annat Thailand och 543 svenskar miste livet.
I sitt tal till folket valde kungen att ta upp sin egen erfarenhet av att mista en nära anhörig i en katastrof. Det märktes att han talade från hjärtat och talet blev en stor succé. Kungen fick för första gången en funktion som landsfader, och det var en plats som länge ekat tom. Denna milstolpe i kungens gärning kommer säkert att bli en viktig del även i tv-serien.
Under de följande åren började kungabarnen hitta sina vägar i livet. Carl Philip träffade sin Sofia, men deras relation var starkt ifrågasatt och några tuffa år följde för dem båda. Madeleine å sin sida hittade kärleken i svärmorsdrömmen Jonas Bergström, men efter en förnedrande otrohetsaffär bröt prinsessan förlovningen och flydde till USA för att slicka sina sår.
Victorias val ifrågasattes – men kungen stöttade
Victoria hade även hon funnit kärleken utanför sina egna kretsar, vilket till en början också var kritiserat – dock inte från kungen, som ju själv gift sig av kärlek. Men efter sju år i skuggan klev Daniel Westling fram i det skarpa vårvinterljuset, och förlovningen offentliggjordes den 24 februari 2009.
Bröllopet skulle dock inte stå förrän sommaren därpå, något som fick sin förklaring när det visade sig att den blivande prinsen var allvarligt sjuk. Men ett år efter njurtransplantationen stod det fantastiska bröllopet, och sedan dess har prins Daniel en stabil position i svenska folkets hjärtan.
Skandalboken slog ner som en bomb
Men detta år innebar inte bara kärlek och glädje för kungafamiljen. På hösten samma år kom boken "Den motvillige monarken" ut, och skandalen var ett faktum. Berättelser om påstådda strippklubbsbesök och älskarinnor varvades med förfalskade bilder och kaffeflickor – som för övrigt blev ett av det årets svenska nyord!
Boken gav i sin tur upphov till Lettströmaffären, när det uppdagades att kungavännen Anders Lettström, i ett försök att rädda situationen, hade haft kontakter med den undre världen.
Det var inte bara kungens omdöme som ifrågasattes, utan även hela monarkin. Men kungen själv, han bara vände blad och hoppades på familjens och folkets förlåtelse. Dessa pinsamma händelser är förstås ingenting som kungafamiljen vill se skildras i en tv-serie, men den manusförfattare är nog inte född som kan avstå från att ta med dem!
Sedan dess har mycket av strålkastarljuset riktats mot kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine med familjer. Romantiska bröllop och gulliga dop har avlöst varandra – och bättre reklam för kungahuset är ju svårt att få! Det är alltså ett synnerligen populärt och vitalt kungahus som nu ska bli tv-serie, och även om man kan förstå att det känns lite lätt nervöst att få se sitt liv i dramatiserad form, så är vi övertygade om att det kommer att bli en framgång för kungen och hans familj. Det är nämligen det mänskliga och inte det perfekta som gjort vår kungafamilj så populär!
Foto: TT
LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv
LÄS MER: Daniels okända syster – Anna Westlings liv i de dolda
LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla