Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovets tydliga besked om Madeleine: ”Det stämmer inte”

17 aug, 2024, 17:00
Prinsessan Madeleine med sin familj
Klart besked från hovet om prinsessan Madeleines planer i höst.
Annons
Dubbla kärleksgesterna – med Madeleine & VictoriaBrand logo
Dubbla kärleksgesterna – med Madeleine & Victoria

Prinsessan Madeleine är tillbaka i Stockholm med sin familj och på måndag börjar barnen i svensk skola – det bekräftar hovet för Svensk Dam.

En stor omställning för 10-åriga prinsessan Leonore som börjar fyran, 9-åriga prins Nicolas som ska gå i trean och 6-åriga prinsessan Adrienne som börjar i förskoleklass. Fram tills nu har de ju gått i skola i Florida. Allt som rör barnens skolgång är dock strikt privat.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill med sina barn prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne och prins Nicolas
Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill med sina barn prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne och prins Nicolas.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Kungliga Hovstallet i Stockholm där prinsessan Madeleine och Chris O’Neill bor med sina barn
Familjens hem i Kungliga Hovstallet.Foto: Anders Wiklund/TT

Men hur kommer hösten då att se ut för prinsessan Madeleine själv, nu när hon är hemma i Sverige igen? Hur ser hennes svenska jobbplaner egentligen ut?

Det ska prinsessan Madeleine göra nu

Ja, alla som har hoppats på att få se henne kliva fram och axla delar av kronprinsessan Victorias roll – nu när Victoria ska plugga till officer på heltid – kommer att bli besvikna.

– Ja, så går det inte till, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam. Det är viktigt att förstå att det kungliga ämbetet är en sak, och att familj och syskon är en annan.

Annons
Prinsessan Madeleine på Victoriadagen 2024
Prinsessan Madeleine.Foto: Albert Nieboer/TT

– Alla officiella uppdrag utgår från kungen. Det är statschefen som fördelar dem. Och i och med att det är kronprinsessan som är Sveriges framtida statschef så är det naturligt att han delegerar till henne. Men hennes uppdrag kommer inte att delegeras till andra. Det görs ju utifrån att kronprinsessan är kronprinsessa, och kungen är kung.

– Däremot, när det gäller viss kunglig representation, så är det möjligt att någon annan i kungafamiljen kan axla en del. Men det är inte så att det är någon som går in och vikarierar för kronprinsessan. Så fungerar det inte.

Annons
Prinsessan Madeleine på Victoriadagen 2024
Madeleine som idag är åtta i tronföljden – efter Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Carl Philip, prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian.Foto: Albert Nieboer/TT

Victorias uppdrag tar man med andra ord inte över hur som helst. Och prinsessan Madeleine kommer att ha fullt upp med annat. Margareta Thorgren igen:

– Prinsessan Madeleine kommer att fortsätta med sitt arbete inom drottningens barnrättsorganisation World Childhood Foundation.

Men samtidigt: Goda chanser att vi får se prinsessan Madeleine höja glamourfaktorn på årets Nobelfest, även om det är långt till dess och inget ännu är bekräftat. Vi håller tummarna så länge.

Annons
Prinsessan Madeleine och prins Daniel på konsert i Borgholms slottsruin
Härligt att ha prinsessan Madeleine på hemmaplan igen!Foto: Mikael Fritzon/TT

Foto: TT, Clément Morin/Kungliga Hovstaterna.

Annons