Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hyllningstalet ord för ord – läs Sofias fina anförande

09 mar, 2017, 14:30
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Sofias fina formuleringar om svensk sjukvård.
Annons
Prinsessan Sofia höll ett hyllningstal till svensk sjukvård.

Prinsessan Sofia invigde i dag Nya Södertälje sjukhus. Från en utomhusscen förklarade hon sjukhuset invigt och hon fortsatte sedan in i de nya lokalerna för att se vad den omfattande ombyggnaden resulterat i.

Ungefär samtidigt som prinsessan Sofia invigningstalade publicerade hovet hennes ord på kungahusets hemsida. I talet vände sig Sofia bland annat till vårdpersonalen vars arbete hon lyfte fram.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Här ger vi dig Sofias tal ord för ord:

Som hedersordförande för Sophiahemmet har jag haft förmånen att lära mig mycket om dagens sjukvård, både om vårdens snabba framsteg och om dess utmaningar. Jag vet också att det idag finns en stor oro på många håll över vart vården är på väg.

Därför vill jag lyfta fram det positiva som händer i svensk sjukvård. Både i det stora och i det lilla.

Annons

Till exempel görs det enorma framsteg inom forskningen. Vi har i dag helt andra möjligheter att bota sjukdomar och rädda liv än för bara en eller två generationer sedan. För att bara nämna ett exempel: före 1970 dog över 90 procent av alla barn som vägde under tusen gram vid födseln. I dag överlever nästan 90 procent. Det är en fantastisk utveckling!

När Södertälje sjukhus först grundades 1907 var det nog ingen som ens kunde föreställa sig den avancerade sjukvård som vi skulle ha tillgång till i dag, 110 år senare.

Ni som arbetar i vården – ni gör storartade saker varje dag. Det kan vara en sjukdom som upptäcks i tid. En oro som stillas. Eller ett barn som föds.

Allt det där som kanske är rutin och vardag för er, men som betyder allt för de människor ni möter.

Anledningen till att vi är här i dag, invigningen av Nya Södertälje sjukhus, är också del av en positiv utveckling. Stockholmsregionen växer snabbt. Vi som bor här blir fler och vi blir äldre. Vi har också tillgång till mer information än förr, och till nya digitala verktyg.

Den utvecklingen måste sjukvården kunna möta och där är den här storsatsningen en viktig pusselbit.

Jag hoppas att de här moderna lokalerna ska ge alla er som arbetar här ännu bättre förutsättningar att utföra er viktiga uppgift – att ge trygg och tillgänglig akutsjukvård till en växande befolkning.

Härmed förklarar jag Nya Södertälje sjukhus invigt.

Foto: IBL.

Annons