Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

I helgen är det lysning i Slottskyrkan - så här säger traditionen

14 maj, 2015, 08:03
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
carl-philip-sofia-ste

Söndagen den 17 maj är det dags för lysning i Slottskyrkan inför vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Men vad betyder lysning egentligen?

Lysningen för prins Carl Philip och Sofia Hellqvist äger rum vid en gudstjänst i Slottskyrkan kl. 11.00 och den är öppen för allmänheten i mån av plats. En lysningsmottagning äger därefter rum kl. 14.00 på Kungliga slottet för inbjudna gäster. Med under dagen är, enligt den kungliga kalendern, kungaparet, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, prins Carl Philip, Sofia Hellqvist samt prinsessan Madeleine. Däremot ser vi inte Chris namn på listan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
carl-philip-sofia-ste

Men vad är egentligen en lysning, vi reder ut det hela här. Hovet skriver på sin hemsida: Lysning, eller kungörelse i kyrkan inför en vigsel, om att två personer kommer att gifta sig, var obligatorisk från 1100-talet och fram till 1973. Seden har varit det naturliga sättet att undvika månggifte. I dag har detta lagkrav ersatts av hindersprövning. Ansökan sker hos skatteverket. Numera kan brudparet frivilligt komma överens med församlingsprästen om lysning i kyrkan vid lämpligt datum. Valet av kyrka är sedan 1973 fritt.

Foto: Stella Pictures

Glöm inte att följa oss här på sajten under hela söndagen – Svensk Damtidning finns givetvis på plats vid kyrkan!

 

Annons