Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

I helgen firar kungen 40 år på tronen

13 sep, 2013, 08:10
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
carl-gustaf-ste

Vår kung Carl Gustaf har nu varit regent i 40 år och detta firas på olika sätt denna helg.

Den 15 september 1973, endast 27 år gammal, besteg dåvarande kronprins Carl Gustaf tronen och blev därmed Konung Carl XVI Gustaf — Sveriges statschef. Det innebär att kungen i år har varit statschef i 40 år, detta firas på olika sätt denna helg. På fredag är det invigning av utställningen “40 år på tronen – 40 år för Sverige” på Rikssalen på slottet.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
carl-gustaf-silvia-ste
carl-gustaf-silvia-ste

På lördagen är det dags för regeringens middag som hålls på Nordiska museet, då kommer hela kungafamiljen inklusive Chris O’Neill att finnas på plats. Lite senare på kvällen drar kungafamiljen över till Konserthuset för en Jubileumskonsert.

Annons

Sedan fortsätter festligheterna på söndag med Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Stockholms stad bjuder också in alla stockholmare och besökare till Dans på Slottet, klockan 12 startar det hela på Norrbro. Klockan 15.00 är det dags för H.M. Konungens skål och därefter öppnas Inre borggården för alla som vill dansa. Alla är välkomna och det är fri entré.

Läs mer på hovets hemsida här››

Även SVT uppmärksammar detta två under två kvällar, lördag i SVT 1 kl. 21.00 och söndag i SVT 1 klockan 21.00.

Ni kan naturligtvis följa festligheterna här på svenskdam.se!!

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures

Annons