Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ilska efter händelsen på slottet – påverkar hela familjen

27 aug, 2024, 10:00
Stora förändringar är att vänta – nu hörs kritiska röster.
Annons

Kungliga slottet är ingen simpel boning. Det massiva bygget rymmer över tusen rum och ekar av hundra år kunglig historia, med mörka källarvalv och gyllene salar.

Se filmen! Glammiga partykvällen på Kungliga slottetBrand logo
Se filmen! Glammiga partykvällen på Kungliga slottet

Här har stor del av kungafamiljens barndom utspelat sig. Som barn sprang kronprinsessan Victoria runt i salarna, utforskade slottets innandöme och lekte bland annat i Bernadottegalleriet.

Ja, samtliga medlemmar har sitt eget minne av det kungliga slottet, sitt eget favoritrum, och det var också här som kungen hade sitt stora lekrum som barn.

Annons
Kungliga slottet
Kungliga slottet. Fredrik Sandberg/TT

Hovets beslut för kungliga slottet

Men när något är så massivt och uråldrigt, måste man se till att vårda det. Därför påbörjades 2011 ett stort projekt för att renovera stora delar av slottet – ett projekt som kommer att ta sin tid.

Hovet bekräftar att fasadrenoveringen på kungliga slottet väntas ta cirka 50 år. Först 2050 beräknas allt vara färdigt och på kungahusets Instagram delar man nu med sig av arbetet.

”I sommar har Kungl. Slottets fasader besiktigats. Fasaden byggdes på 1690-talet av gotländsk sandsten. Redan i slutet av 1700-talet upptäcktes att den porösa stenen vittrade. Sedan dess har stenar bytts ut, lagats och förstärkts”, skriver kungahuset.

Annons

Ilskan efter beskedet

Att arbetet förväntas ta så lång tid är dock något som reagerar på. För många är det även en sorg att de aldrig kommer få uppleva det fulländade resultatet, eftersom de då kommer vara döda.

”Dom som jobbar med det nu kommer inte finnas vid liv när allt är klart om 50 år”, skriver en person.

”En av våra viktigaste kulturbyggnader! Synd bara att man inte får se slutresultatet!”, skriver en annan.

”Wow 50 år. Vad är orsaken att det är lagt över en så lång tidsperiod. Är det brist i prioritering av resurser för att åtgärda situationen eller är det ett bättre förfarande att ha det utdragna renoverandet för andra vetenskapliga eller/och kanske estetiska orsaker etc”, skriver en tredje.

Foto: TT/Instagram

Annons