Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Imorgon landar Silvia i Rio, sambadrottningen kommer hem!

15 aug, 2016, 06:00
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Det svarta kaffet, den starka solen – och livsglädjen! Imorgon är vår egen sambadrottning tillbaka i sitt gamla hemland Brasilien för att heja fram våra svenska stjärnor vid OS i Rio.
Annons
SilviaIBL1

Hennes portugisiska flyter lika lätt som jättenäckrosorna (Victoria amazonica) på Amazonfloden och hon är bäst i hela kungafamiljen på att dansa samba. Ja, Silvia känner sig verkligen hemma i den brasilianska kulturen. Det var ju här hon växte upp med palmer utanför den rosa kolonialvillan – och en egen apa!

– Jag har ett brasilianskt hjärta, ett tyskt sinne och en svensk själ. Så jag har både en spontan sida och en förmåga att organisera, säger hon om sig själv.

Silvia bodde i Sao Paulo från det att hon var två till hon fyllde tretton, år som verkligen satte djupa avtryck.

– Jag minns de åren i ett rosa skimmer!

1945 steg hon för första gången iland på kajen i Rio tillsammans med sina föräldrar och de tre äldre bröderna Ralph, Walther och Jörg. Mamma Alices familj tog emot.

Annons

Bakom sig lämnade de ett krigshärjat Tyskland.

Familjen Sommerlath slog sig ner i Sao Paulo och i boken “Drottning Silvia” berättar hon om dofterna, känslorna och språkförvirringen.

– Wasseragua, kallade jag vatten.

Wasser på tyska och agua på portuguisiska. Lilla Silvia hittade på egna varianter av språket.

Den rosa kolonialvillan där familjen bodde var omgiven av rasslande palmer och på fasaden växte en enorm bougainvillea. Brisen från Atlanten var ljum och doften av nyskördade kaffebönor är ett av hennes starkaste barndomsminnen. Det är sedan den här tiden som Silvia vill ha sitt kaffe starkt och svart.

Sommarloven tillbringade hon på en farm i Paraná, söder om Sao Paulo, där de vackra jabuticabeira-träden med svarta bär på stammen står tätt. Jörg och Silvia brukade hoppa i kaffebönorna i ladan och leka med sina 37(!) kusiner.

Nu är hon alltså tillbaka och kanske får hon chans att dansa en och annan samba – och träffa släktingarna igen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

 

SilviaIBL13
OS är för alltid förknippade med kärlek för drottning Silvia. Det var ju vid sommar-OS i München, som en viss kronprins spanade in henne med kikaren från läktaren och det sade klick… Inte konstigt att olympiska spelen hör till hennes favorituppdrag. De gifte sig sedan 1976.

Kul att veta:

Drottningens föräldrar Alice de Toledo och Walther Sommerlath möttes första gången på stranden Cobacabana. Hon var 17 år och han 22. De blev ett par och gifte sig unga den 10 december 1925 i Rio de Janeiro.

Av: Åsa Bönnelyche

Annons