Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Inskolning för Sveriges nya prinsessa

11 aug, 2015, 08:01
author
Annons
sofia

Nu börjar höstterminen för vår nya prinsessa. Sofia har mycket att lära sig inför sin roll som representant för kungariket Sverige.

Nu börjar allvaret! Sofia har fått en egen “sida” på Kungahuset.se och vi kan nu läsa vad hon har för engagemang under hösten.

Vad kan då Sofia förvänta sig av nya rollen?

Svaret är dagliga uppdrag, som utgörs av både externa och interna programpunkter. Där ingår interna möten, föreberedelser och företräden för både enskilda och organisationer.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
carl-philip-sofia-ste

Utöver det kommer hon också att ha många officiella programpunkter på sitt schema och inbokade resor runt om i Sverige och utlandet.

Sibylla
Annons

Det förväntas mer av en prinsessa i dag än det gjorde för några generationer sedan. En modern prinsessa “bör” föda barn och fostra små arvingar, men även arbeta sida vid sida med maken och gärna ha flera beskyddarskap och brinnande intressen för välgörenhetsorganisationer av olika slag.

Inte vanligt

bertil-lilian

Sofia har en ovanlig ställning i kungafamiljen, då hon är kvinna och det var ett tag sedan en svensk prins gifte sig och Sverige fick en prinsessa som medlem i kungafamiljen.

Annons

Senast var det prins Bertil som gifte sig med Lilian. Liksom Sofia kom Lilian en från en “vanlig” familj och växte upp i Wales, som dotter till William och Gladys Mary Davies.

Skild

Lilian

Prinsessan Lilian hade dessutom ett äktenskap bakom sig. Hon var gift med skådespelaren Ivan Craig, äktenskapet upplöstes 1947.

daniel

Lilian hade ingen jämnårig i kungafamiljen att umgås med, men stod drottning Silvia, Hagasessorna och kungabarnen väldigt nära. Lilian blev mycket folkkär och älskad. Hon var rolig, kvick och sprallig – en vitaminkick i kungafamiljen onekligen.

Annons

Sofia har säkerligen fått en mentor, precis som prins Daniel fick, som ska skola in henne i flera områden. Mycket av det som krävs i det kungliga arbetet kommer med “modersmjölken”, har en hovanställd berättat för Svensk Damtidning. Därför kan det vara oerhört svårt för en ingift att “se” de osynliga koder som ju existerar vid hovet.

Fick hjälp på traven

Kronprinsessan Victorias pojkvän Daniel Westling saknade, enligt uppgifter från hovet, viktiga kunskaper i engelska och brast i konversation vid ett middagsbord.

Mentor

Daniel

Han tilldelades därför två hemliga rådgivare, toppdirektörerna Bernt Magnusson, 63, och Mats Jansson, 53. Resultatet lät inte vänta på sig.

Annons

Prins Daniels bröllopstal har ju gått till historien! Och är det någon som är lika avslappnad och smidig att “ta människor” som kronprinsessan Victoria, är det ju hennes man!

Finputsning

Silvia

Vår egen drottning har själv berättat att hon har gjort samma resa, som nu svärdottern gör. Silvia blev aldrig prinsessa utan gifte sig med en kung och tog hem drottningtiteln med en gång. Silvia Sommerlath var dessutom tvungen att lära sig ett helt nytt språk – svenska.

Annons

Även kungabarnen, som fostrats i kunglig anda sedan barnsben, har haft mentorer för att förbättra vissa saker. Prinsessan Madeleines man avslöjade i förlovnings-filmen, att han lärde sig svenska.

Nytt språk

_JEX7777_430x310

Prins Carl Philips hustru har ingen akademisk utbildning, men hon har vant sig vid att tala inför publik och träna engelskan i och med sitt arbete för stiftelsen Project Playground. De kvalifikationerna kommer väl till pass i den nya rollen som prinsessa.

Vi kunde förresten se med egna ögon hur hon utan nerver ställde sig upp och presenterade en liten överraskning till sin man vid bröllopsmiddagen.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL, Stella Pictures och Kungahuset.se

Läs även vår artikel om den nya utställningen om prinsessan Lilian och hennes look – här››

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons