Intervju! Kungaparet berättar om sitt helgslott
Drottningen har glimten i ögat och kungen har precis fått rungande applåder för sitt tal. Vi står i gräset nedanför deras högst privata gårdsplan, men trots det myllrar det av folk bara några meter bort.
Den här dagen har de för allra första gången slagit upp grindarna och bjudit in till en stor integrationsfest här på sitt Stenhammar. Den har fått namnet Världens Musik & Mat och du kan läsa mer om den HÄR.
Ni har precis gått runt och provat på en massa olika rätter i matbasaren här i dag. Hur smakade det?
– Jättegott! Vi smakade på maträtter från Irak och från Burundi, det var väldigt spännande. De hade olika kötträtter som var väldigt goda. Fast jag började med efterrätten! säger drottningen med ett fniss.
– Det är roligt med mat, man lär sig mycket om andra kulturer.
Det här som kungen sa i sitt tal, att en främling är en vän som man ännu inte har lärt känna?
– Ja, om man tänker så kan man flytta berg, hoppas jag.
Och hur föddes idén med en integrationsfest här hemma på er gårdsplan? För jag har förstått att det var kungen som kläckte den?
– Nja, vi gjorde det tillsammans. Det startade med att vi tänkte ha en konsert, men sen när vi började tala om det så växte det ut och blev till ett integrationsprojekt. Flens kommun står ju också bakom detta, tillsammans med Lida Gård och Godsförvaltningen här på Stenhammar.
Därför trivs kungaparet så bra just på Stenhammar
Och det är hit till Stenhammar som kungaparet åker för att hämta andan och pusta ut lite, har jag förstått?
Drottningen nickar:
– Ja, så har det alltid varit. Det finns en harmoni i det här huset, och i landskapet, som jag uppskattar väldigt mycket. Det har alltid varit väldigt fint att vara här.
Och vad gör ni en vanlig ledig dag? Plockar kungaparet svamp? Har ni hemliga svampställen?
– Det ska vi inte avslöja, säger drottningen och ler finurligt.
Men kungen, han bara skrattar!
– Haha, nej plocka svamp, det är nog det enda som vi inte gör!
Stenhammar har 20 rum och kök
Stenhammar stod klart redan 1658 och har i dag 20 rum och kök. Det är staten som äger godset, och kungen som är arrendator, helt enligt det testamente som dåvarande godsägaren Robert von Kraemer lämnade efter sig när han dog år 1903. Han skänkte Stenhammar till svenska staten, men med ett tydligt förbehåll: Godset ska disponeras av en svensk prins med arvsrätt till tronen. Kungen tog över när han var nitton år, efter sin farfars bror prins Vilhelm.
Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning.