Investera som kungabarnen – så får de miljonerna att växa
Och trots en oroligare omvärld ser man ljust på framtiden.
Investeringsbolaget Gluonen bildades åt kungabarnen redan 1989 som sätt att säkra deras framtida ekonomi. Sedan dess har bolaget ökat kraftigt i värde, inte minst de senaste åren. Mellan 2018 och 2021 ökade marknadsvärdet på aktierna och fonderna från 25 miljoner till 92 miljoner kronor.
Gluonen rattas av hovets ekonomichef Jan Lindgren och bolagets styrelse som består av en grupp välrenommerade finansmän. Varken kungabarnen eller deras föräldrar, som också äger en liten andel av bolaget, har dock något att säga till om var pengarna ska placeras. Anledningen till det är risken för insiderinformation.
– Vi tillfrågar normalt inte kungafamiljen om investeringarna. Skälet till det är att de på grund av sina uppdrag kan ha specifik information som inte är allmänt känd.
Satsar på stora svenska företag
Kungafamiljen kan däremot ha synpunkter kring bolagets övergripande inriktning, och på det området finns det en tydlig linje. Man tänker långsiktigt och ägnar sig sällan åt att försöka göra snabba klipp. Och med några få undantag har det genom åren rört sig om investeringar i stora svenska börsnoterade företag.
– Svenska företag har visat sig vara långsiktiga och skickliga. Vi tillhandahåller riskkapital till dem för att vi tror på en fortsatt bra utveckling och för att vi tror på Sverige.
Bland de bolag som Gluonen har störst investeringar i finns välkända namn som Investor, Atlas Copco, Sandvik och Volvo. Under senare år har man också valt att placera pengar i medicintekniska bolag och bolag inom grön energi.
Oroas inte av svajigt börsår
En anledning till att pengarna har växt så mycket under senare år är smarta investeringar, bland annat i medicinföretaget Getinge som försåg svenska intensivvården med respiratorer under pandemin. Ungefär samtidigt gjorde sig kungafamiljen av med hela sitt innehav i H&M. Ett beslut som har visat sig klokt.
Hur det gick för investeringarna under år 2022 är ännu inte känt, men det har nog knappast gått någon förbi att det var ett dystert år på Stockholmsbörsen. Hovet är dock inte oroat.
– Om man sysslar med aktier ligger det i sakens natur att det går upp och ned. Men förhoppningen är att det långsiktigt ska gå upp. Så har också varit fallet och vi fortsätter med samma inriktning.
Att pengarna i bolaget skulle börja plockas ut är otänkbart i dagsläget. Planen har alltid varit ett långsiktigt sparande. Kungabarnen – som när bolaget bildades bara var 12, 10 och 7 år gamla – äger en tredjedel var. Kungen och drottningen äger tillsammans fyra procent.
Foto: TT/Kungliga hovstaterna