Jan Bernadotte aktuell i film om oäkta kungaättlingar
Runt om i Norden finns berättelser om okända kungaättlingar och det dyker regelbundet upp personer som påstår sig ha blått blod i ådrorna. Nu har filmaren Oscar Hedin gjort en film om detta – med hjälp av kungens syssling Jan Bernadotte som bistått med DNA-prover.
I fem års tid har filmaren Oscar Hedin samlat på historier om oäkta släktingar till familjen Bernadotte för att ta reda på om det finns någon sanning i dessa.
Idag har hans film ”Blått blod – jakten på de försvunna svenska prinsarna” premiär. Hedin har tagit hjälp av kungens syssling Jan Bernadotte, son till Lennart Bernadotte, som ställt upp och lämnat DNA-prov.
Otrogna kungar
Filmen handlar om människor som tror sig vara släkt med en kunglighet men aldrig blivit erkända av hovet. Oscar Hedin kallar dem för “det osynliga kungahuset”. I filmen får vi följa tre personer.
– De tre är representativa för alla som vi har träffat. En vill ha rätten till sin titel, en vill veta om mamma ljög, och en tredje vill finna prinsarna som varit en del av familjehistorien, säger Hedin till VästerviksTidningen. Genom DNA-tester och grävande i arkiv har filmaren försökt ta reda på sanningen.
– Många kungar har varit otrogna och flera av förhållandena resulterade i barn. Det är viktigt att alla som inte vet var de härstammar från får upprättelse, säger Oscar Hedin till Aftonbladet.
Vill bli prins
Jan Bernadotte har ställt upp med DNA-prov för att hjälpa till att spåra sanningen. Vi har tidigare skrivit om Jan Bernadottes kamp för att få kalla sig prins. Han vill få upprättelse med anledning av att hans far Lennart Bernadotte förlorade sin prinstitel när han 1932 gifte sig med Karin Nissvandt – hon var ju “en kvinna av folket”. Jan har skrivit brev till hovet och kungen och vädjat, men än så länge utan resultat.
Playboyliv och socialbidrag
Jan Bernadotte har ända sedan han var ung varit känd som den svenska kungafamiljens svarta får. Redan i ungdomsåren fick Jan Bernadotte ett playboyrykte och levde ett liv med i sus och dus bland den europeiska societeten. Han körde rally och gifte sig sex gånger. Efter att han bränt sitt arv efter prins Wilhelm tvingades han försörja sig på jobb som diskare och servitör och fick ett tag leva på socialbidrag innan han kom på fötter. Efter ett äventyrligt liv som PR-man och konsult i Europa, USA och Sydamerika flyttade han tillbaka hem till Sverige.
Adopterade bedragare
På 1980-talet ställde Jan till med en stor skandal när det blev känt att han adopterat en medelåders tysk man mot betalning. Adoptionen gav mannen rätten att kalla sig Gerhard Bernadotte, greve af Wisborg. Genom att hänvisa till sitt släktskap med det svenska kungahuset genomförde denne Gerhard flera lurendrejerier runtom i Europa och smutsade ner namnet Bernadotte. Förhållandet till kungahuset har länge varit spänt och Jan är bannlyst vid alla kungliga tillställningar. Han var inte heller med på begravningen av sin far Lennart Bernadotte. 2006 släppte han sina memoarer i boken “Jan Bernadotte – kungasläktens svarta får”.
Handlar om personkemi
– Det är synd att kungen och jag inte har någon kontakt för vi har egentligen mycket gemensamt. Men kanske är det som så ofta att människor som är alltför lika varandra i vissa avseenden kan få svårt med personkemi, säger Jan Bernadotte till Aftonbladet. Han hoppas dock på att återförenas med sin släkt i framtiden.
– De svårigheter vi haft har inte bara varit pengar, som många tror, det handlar om personkemi också, har han tidigare sagt i en intervju i Året Runt.
Se intervju med Jan Bernadotte och Oscar Hedin från TV4:s Nyhetsmorgon här:
Se prinsessan Christina om otrogna Bernadotter i klipp från TV4:s “Familjen Bernadotte ››
Läs också: Jan Bernadotte kräver prinstitel ››
Av Ann-Sofie Lundin
Foto: IBL, Stella Pictures