Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall: Nu måste kung Harald agera!

14 sep, 2024, 14:28
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
Pressen ökar på norska kung Harald. Det säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.
Annons
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har häntBrand logo
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har hänt

Fallet Marius Borg Höiby uppdagas mer och mer för varje dag.

Polis stormade stuga kopplad till Marius

Under fredagen greps norska kronprinsessans äldsta son för andra gången av polis. Han ska nämligen ha brutit mot det kontaktförbud som den drabbade kvinnan i 20-årsåldern fått godkänt genom att bland annat ha ringt henne från dolt nummer.

Under lördagseftermiddagen kom ytterligare oroande nyheter.

Ett tiotal poliser tog sig in en stuga, kopplad till Marius, vid norska Skeikampen. På plats ska de ha beslagtagit vapen och det hela ska ha gått dramatiskt till när de stormade stugan med en slagkolv.

Det rapporterar Se och Hör.

Nu ryter Johan T Lindwall ifrån – kungen måste agera

I en intervju med Svensk Damtidning höjer nu chefredaktör Johan T Lindwall ännu en gång sin kritiska röst.

Annons

Enligt honom är det totalt "ansvarslöst, omdömeslöst och utan konsekvenstänk" att bryta mot kontaktförbudet. Och nu har hovexperten tröttnat på att kungahuset vid flera tillfällen, i försvar, poängterat att Marius inte är en officiell medlem av kungafamiljen.

– Det är ju inte sanningen. Han är alltså son till Norges framtida drottning och son till Norges kronprinsessa. Den enda som har kommenterat det här under resans gång var kronprins Haakon dagarna efter OS i Paris. Sen har det varit helt tyst.

"Totalt förödande"

Lindwall menar att kung Harald måste lägga i en extra växel. Det är förtroendet till monarkin som står på spel. Om inte Mette-Marit kliver fram och tar avstånd som kvinna, mamma och kronprinsessa riskerar hela korthuset fallera och hon kan få riktigt stora problem.

– Kung Harald måste helt enkelt tvinga henne till att kliva ut och kommentera det som sker och har skett just nu. Att han blir gripen en andra gång av polisen, insatsstyrkan som hittar vapen i en fjällstuga, är ju totalt förödande för norska kungahuset och monarkin.

Annons