Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Johan T Lindwalls uppmaning efter Victorias succékväll: "Vi borde fira kungligheterna oftare!"

15 jul, 2024, 12:02
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall om kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland.
Annons
Här avslöjas Estelles & Silvias relation • Chockerande prislappen på Madeleine & Victorias skor • Chris överraskar alla – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2024!Brand logo
Här avslöjas Estelles & Silvias relation • Chockerande prislappen på Madeleine & Victorias skor • Chris överraskar alla – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2024!

Det kan inte bara ha varit jag. Som alltså kände vingslagen av flera århundranden av kungligheter. Här och då var de med oss och kronprinsessan Victoria inne i Borgholms slottsruin. Det här kan bli lite krångligt att förklara för er som aldrig varit fysiskt på plats inne i Borgholms slottsruin. Men där och då på kvällen på kronprinsessan Victorias födelsedag var det verkligen som att vi omslöts av århundranden av kungligheter.

Prins Oscar, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf under Victoriakonserten på Borgholms slottsruin i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland.
Vilken succékväll i slottsruinen.Jonas Ekströmer/TT

Ni som kan er historia vet att Borgholms slottsruin, tidigare det ståtliga slottet i Borgholm på Öland, byggdes i slutet av 1100-talet som ett stort kastal, ett mäktigt torn. Det omgärdades av en ringmur mot bland annat Kalmarsund och fienden.

Annons

Under århundranden byggdes det om och på 1600-talet stod ett ståtligt barockpalats klart.Det här har varit många kungars sommarnöje. Johan III lät göra det till ett av de finaste sommarplatsen och den som var här varje sommar med sitt entourage var Karl XV. Sägnerna säger att varje höst när de lämnade igen för Stockholm var flera av bygdens kvinnor gravida. Om det var kungliga graviditeter framgick aldrig då Karl XV alltid hade minst 500 personer med i sitt entourage.

"Att flytta Victorias firande till slottsruinen är det smartaste som har gjorts"

När vi nu på kronprinsessan Victorias födelsedag satt inne i en av de tidigare stora matsalarna var det som att känna de framlidna kungligheternas närvaro. Här firade vi landets framtida drottning på hennes 47-årsdag. Var det så att både Johan III och Karl XV tittade ner på oss och konstaterade att det ”var bättre förr”?

Missförstå mig rätt. Men den här kvällen var det mäktigt att vara där och det var faktiskt magiskt. Jag har skrivit det tidigare, men att flytta Victorias firande till slottsruinen är det smartaste som har gjorts.

Annars då? Jo, roligt att se vilken oerhört fin relation mor och dotter har, Victoria och Estelle. Jag satt snett bakom dem och under hela firandet småpratade de med varandra och Estelle skrattade upprepade gånger. Även Daniel var på gott humör och diggade med i underhållningen.

Prins Daniel och prinsessan Estelle under Victoriakonserten på Borgholms slottsruin i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland
Prins Daniel och prinsessan Estelle var på gott humör.Mikael Fritzon/TT

"Det var oerhört kul att se Chris igen"

Störst? Ja, ni vet ju att jag är lite svag för prinsessfamiljen som precis flyttat hem från USA. Det var oerhört kul att se Chris igen. Han har inte visat sig officiellt sedan kungen firade 50 år på tronen i september förra året. En period på över 300 dagar. Jag noterade att Chris har en ny frisyr. Bara en sådan liten detalj räddade min kväll!

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill under Victoriakonserten på Borgholms slottsruin i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland.
Välkommen tillbaka, Chris!Jonas Ekströmer/TT

Jag är lättroad…I övrigt tycker jag vi borde fira kungligheterna mer i officiella sammanhang. Varför inte göra även drottningens, prins Carl Philips och prinsessan Madeleines födelsedagar till stora officiella kalas på deras respektive dag? Ja, jag vet att Silvia har en egen flaggdag. Men tänk vad kul om det också den dagen var ett stort krispigt vinterfirande på exempelvis Skansen i Stockholm? Sedan kan vi utöka till även prins Daniel och prinsessan Sofia. Chris tror jag vill avstå.

Sedan är frågan: Kom de döda kungligheterna tillbaka den här kvällen? Fråga oss som var på plats i ruinen. Jag tror att vi alla kommer ge samma svar. Utan tvekan.

Fortsatt trevlig sommar och tack för ert förtroende.

Vi ska fortsätta förvalta det.

Foto: TT

Annons