Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Journalisten om intervjun med kungen: "Han öppnade sig mycket"

30 mar, 2016, 09:02
AvJohanna Lejon
Snart fyller kungen 70 år. Och såklart uppmärksammar SVT hans födelsedag - genom en stor intervju gjord av Claes Elfsberg.
Annons
Kungen

Det är Sveriges Televisions Claes Elfsberg som mött kungen ett flertal gåger för samtal inför den stundande 70-årsdagen i slutet av april. En arbetsdag har Claes fått följa Carl XVI Gustaf. Tre intervjuer har det blivit. Allt som allt.

– Kungen öppnade sig rätt mycket och pratade om saker han inte talat högt om tidigare. Han berättar bland annat naket om hur det är att bli granskad och utsatt för elakheter, och hur detta kan kännas, berättar Claes Elfsberg för Expressen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det hela tog sitt avstamp i en förfrågan om intervju som Claes skickade till hovet för ungefär ett år sedan.

– Vi började resonera kring idén och till slut hörde de av sig från pressavdelningen och sa ja. Programmet har precis blivit färdigt. Jag har inte ens visat det för cheferna på SVT ännu, säger Claes Elfsberg. Det är inget traditionellt kungaprogram med blänkande guldkronor, utan ett personporträtt om en människa i arbete, berättar Claes för Expressen.

– Det är ovanligt att monarker lättar så mycket på förlåten som han gör här, och låter en journalist komma så nära som jag har gjort. För varje gång vi träffades gick det lättare och lättare för oss båda att prata.

Claes Elfsberg är också den som gjorde den i dag klassiska förlovningsintervjun med kungen och Silvia Sommerlath i mars 1976.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons