Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Dramat innan kungens ord i SVT – tog revansch i direktsändning

05 apr, 2020, 19:15
author Helena Wiklund
Helena Wiklund
Tipsa oss!
Kungen håller till svenska folket och nationen från Stenhammars slott
När Sverige drabbas av kris – då står kungen där. Nu har han hållit sitt TV-tal till svenska folket – och pressen var stor.
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

Kungen, 73, höll sitt TV-tal från Stenhammars slott i Sörmland, där han och drottningen, 76, har tillbringat sin hemma-isolering de senaste veckorna. Det var ett tal som har kallats hans största och viktiga sedan tsunamitalet i januari 2005, och det har föregicks av en hel del förhandsspekulationer. Bland annat av Alex Schulmans syrliga krönika i Expressen, och av Barbro Hultmans ord i Aftonbladet:

– De har tillfällena är otroligt betydelsefulla. Om kungen ska sköta sitt jobb rätt är det nu han ska agera.

Så när kungen tog till orda, gjorde han det under stark press. Men han tog sin revansch!

Han inledde med att tacka sjukvårdspersonalen och alla andra som ser till att Sverige fungerar, mitt i coronakrisen.

Annons

– Det är en stor uppgift och det krävs mod och uthållighet. Till alla er vill jag rikta mitt djupt kända tack.

Kungen höll sitt tal från biblioteket på Stenhammar. Han var klädd i sin tweedkavaj, och mörka glasögonbågar. Och det var med stort allvar som han mötte vår blick när han tog upp den påskhelg som nu väntar.

– Påsken är en viktig och efterlängtad helg för mig och för många andra. Det är en helg när man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Men i år måste vi ställa in oss på att stanna hemma och det kan kännas tråkigt. Men jag tänker i dag på alla barn i vårt land som riskerar att förlora sina far- och morföräldrar – och för deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land, var och en av oss.

Kungens tal – ord för ord – finns längre ner i artikeln.

Carl Philip och Sofia hyller kungen efter hans corona-tal
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia satt hemma i soffan och följde talet – och hyllade sedan kungen på Instagram.

Detta är Stenhammars slott

Stenhammars slott utanför Flen.
Stenhammars slott utanför Flen.

Kungen var bara nitton när han blev arrendator på Stenhammar, och han tog över arrendet efter sin farfars bror prins Wilhelm.

Annons

Bakgrunden är den dåvarande gods­ägaren och tillika hovmarskalken Robert von Kræmers testamente från år 1903, där han testamenterade sitt Stenhammar till staten. Dock med tydliga förbehåll: godset ska disponeras av en svensk prins med arvsrätt till tronen. Och om det finns en hertig av Södermanland så har denne företräde.

Och framtiden för Stenhammar? Ja, att kungen valde att göra prins Carl Philips äldste son prins Alexander till hertig av just Södermanland betyder sannolikt att det finns tankar på att ge just lille Alex chansen att ta över här en vacker dag.

LÄS MER: Kungen avslöjar: “Det gör jag och Silvia under isoleringen”

Kungens corona-tal – ord för ord:

Veckan som leder fram till påsk kallas ofta Stilla veckan. Den veckan inleds i dag, på palmsöndagen. Och på många håll är den mer stilla än någonsin.

Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin, ja, mot hela det svenska samhället.

Annons

Samtidigt, i andra delar av vårt samhälle, har man allt annat än en stilla vecka framför sig.

En civil mobilisering är inledd. Jag tänker då främst på hälso- och sjukvården. Där arbetar nu anställda och volontärer, tillsammans, för att rädda så många liv som möjligt.

Coronakrisen: Kungens tack

Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack.

Låt oss sända en tanke till alla dem, som nu ser till att Sverige även i övrigt fortsätter att fungera. Trots en ansträngd situation. Och trots risker för den egna hälsan.

Alla Ni som ser till att våra äldre får den omsorg de behöver, att vi kan handla mat, att kollektivtrafiken fungerar, och allt annat som vi så lätt tar för givet: till Er sänder jag också ett stort och varmt tack.

Kungen på Stenhammar, där han höll sitt tal till svenska folket om coronakrisen.
Kungen framför Stenhammars slott.

Stilla veckan leder oss som sagt fram till påsken. För mig, och för många i vårt land, är den en viktig och efterlängtad helg. Det är en tid då man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Många går i kyrkan.

Annons

Men – en del av detta kommer inte att vara möjligt denna påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om, ställa in oss på att stanna hemma.

Det kan kännas tråkigt. Men det kommer fler påskhelger! För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjemedlem.

Jag tänker i dag särskilt på alla barn i vårt land som nu riskerar att förlora far- och morföräldrar. Och att gå miste om den trygghet och erfarenhet som de kan erbjuda.

För deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land. Var och en av oss.

Kungen under det viktiga coronatalet som sändes i Sveriges Television.
Kungen under det viktiga coronatalet som sändes i Sveriges Television.

Det är fortfarande mycket som är ovisst. Men en sak är säker: Vi kommer alla att minnas den här tiden, och se tillbaka på den.

Annons

Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.

Coronakrisen: Kungens hoppfulla ord

Snart kommer påsken. Och oavsett om vi firar den eller inte, tror jag att vi alla kan ta till oss av dess budskap: Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret, och vi kan åter känna hopp.

Om några veckor fyller jag 74 år. Det är ganska mycket! Men det betyder också att jag hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom.

Jag har sett hur kriser hjälper oss att omvärdera; att skilja mellan viktigt och oviktigt. Hur rädsla omvandlas till insikt om problemens allvar och hur de kan lösas.

Kungens fina påskhälsning

Och en sak har jag lärt mig: oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut.

Och när den gör det, ja, då kommer vi alla att ha nytta av den omtanke och den kraft som svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer att vara en tillgång för vårt land – i den framtid som vi längtar efter.

Annons

Med de orden önskar jag Dig och alla i Sverige en fin påskhelg – trots allt.

Och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: Du är inte ensam.

Kungen på Stenhammar
Kungens fina ord till alla som känner sig ensamma.

LÄS MER: Kungen kommenterar coronakrisen i DN

Foto: Sven-Åke Visén/Sveriges Television, TT.

Annons