Just nu på slottet! Prinsessan Madeleines kungliga återkomst
Just nu är det 151 personer som får en lite extra speciell fredagskväll. Det är nämligen galamiddag på Kungliga slottet (eller statsbankett som det heter när det är statsbesök) och kungaparets gäster kan se fram emot en magiskt god och trevlig afton!
Kungaparet är värdar och middagen ges till ära för Koreas president Moon Jae-in, 66, och hans hustru Kim Jung-sook, 64. Men det kan inte hjälpas att det ändå är prinsessan Madeleine som hamnar i centrum. Detta är ju hennes kungliga återkomst kan man nästan säga, senaste gången vi såg henne på en galamiddag på slottet av den här kalibern var för drygt två år sedan, vårvintern 2017.
Nu gjorde hon entré tillsammans med Chris O’Neill och den övriga kungafamiljen, i ett pärlbroderat silvrigt sidenfodral och med sitt privata briljantdiadem i håret.
Kronprinsessan Victoria matchar henne i guld, en ärmlös klänning som vi har sett flera gånger tidigare. I håret bär hon det anrika stråldiademet.
Prinsessan Sofia går helt i pärlvitt, och hon har låtit montera pärlor även på sitt diadem. Vackert mot hennes mörka hår.
Det är egentligen bara drottningen som är riktigt färgstark i kväll, i sin eleganta långärmade aftonklänning i royal blue. Och detta är dessutom exakt samma blå nyans som återfinns i Republiken Koreas flagga. Drottningen är helt enkelt en mästare på diplomatic dressing.
Middagen inleddes klockan 20.00 och dessförinnan var det en ström av förväntansfulla gäster som gick de 104 trappstegen upp till slottets festvåning, en trappa täckt av en kungsblå matta som är så tjock att klackarna nästan sjunker ner. Vägen upp går också mellan de traditionellt klädda drabanterna, som står helt blickstilla i sina uniformer.
När du läser det här har gästerna hunnit sätta sig till bords vid det magnifikt dukade bordet. Det är 45 meter långt och fyller hela det 50 meter långa Karl XI:s galleri.
Kungaparet lägger alltid ner en imponerande omsorg på att få sina gäster att trivas och den här aftonen bjuder de som vanligt på fyra rätter. Och här kan du se många fler bilder på juvelerna och dukningen.
Foto: Sören Andersson/TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning