Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Just nu! Victoria och Daniel på plats i Vilnius

16 feb, 2018, 14:24
Kronprinsessparet närvarar vid Litauens 100-årsjubileum i Vilnius.
Annons

Idag är Victoria och Daniel i Vilnius och firar våra grannar Litauens 100-årsjubileum. Det är deras första gemensamma resa på länge, så ett speciellt uppdrag. Och oj, vilket jubel det blev när de gjorde entre här på Simonas Daukantas-torget alldeles nyss. Victoria log och vinkade. Hon har klätt sig klokt, i lång kappa med guldknappar, för det är isande kallt i Vilnius.

Läs mer: Madeleines bästa vän Lussan ska gifta sig!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kronprinsessparet kom med reguljärflyg från Stockholm nu på förmiddagen och de är bara här över dagen. Innan ceremonin började på torget blev de varmt välkomnade av president Dalia Grybauskaitė, 62, för dagen i paljettgnistrande rock.

Annons
Dalia Grybauskaitė, 62, är Litauens första kvinnliga president.

Nu sitter de och de andra gästande dignitärerna (8 presidenter, bland dem Finlands nyblivna pappa Sauli Niinistö) på presidentpalatsets paradtrappa. Alla saknar vi dock kronprinsessan Mary som skulle ha varit här, men som har lämnat återbud på grund av familjesorgen efter prins Henriks död. Sälvständighetsdagen är viktig för litauerna och det är så mycket folk. Mycket flaggor och mycket stolthet.

Läs mer: Hovet meddelar! Silvia ställer in resan till Sydkorea

Victoria och Daniel med presidenten och de åtta statscheferna från Tyskland, Finland, Island, Lettland, Estland, Polen, Ukraina och Georgien.

Victoria hoppade till när salutskotten dånade ut över torget och sedan kom stridsplanen från Nato och gjorde sin överflygning. Till sist ringde alla kyrkklockorna i hela Litauen.

Annons

Att 100-årsdagen firas just idag beror på att det var den 16 februari 1918 som Litauen utropade sin självständighet för första gången. Den andra gången var i mars 1990, när litauerna till slut fick friheten tillbaka efter 50 års Sovjetstyre.

Läs mer: Vi avslöjar! Prinsessan Madeleine har landat i Sverige

Nu ska Victoria och Daniel vara med vid mässan i Vilnius vackra katedral och sedan bjuder presidenten på lunch i Storhertigarnas palats. Vi återkommer från den!

Foto: IBL och Robertas Dačkus

 

Annons