Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kärleksbilderna på Victoria och Daniel skapar storbråk: "Inte överens"

17 okt, 2024, 04:00
Kronprinsessparet har startat bråk – nu sätter man ned foten.
Annons

2010 sa kronprinsessan Victoria äntligen "ja" till sin prins Daniel – och hela Sveriges ögon riktades mot Storkyrkan. Det var en dag som genomsyrades av kärlek och glädje, efter många års kamp för sin kärlek.

Men kärleksdagen skulle också ge upphov till bråk. Än idag är debatten igång – och nu kommer ett nytt besked om konflikten.

Bilderna inifrån Victorias slutna militärskola • Madeleiens härliga överraskning! • Margrethes oväntade comeback – 3 kungliga snackisar från vecka 41!Brand logo
Bilderna inifrån Victorias slutna militärskola • Madeleiens härliga överraskning! • Margrethes oväntade comeback – 3 kungliga snackisar från vecka 41!

Storbråk efter kärleksfulla bilderna på kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Ja, redan 2010 blev det en snackis när kronprinsessan valde att föras ner för altaret av kungen, den så kallade brudöverlämningen. Det är vanligt i USA, men var ett nytt fenomen i Sverige, som fick stor uppmärksamhet när självaste kronprinsessan beslutade sig för det.

Annons
Kung Carl XVI Gustaf överlämnar bruden Kronprinsessan Victoria till prins Daniel vid vigselceremonin i Storkyrkan
Kärleksfulla bilder från Storkyrkan – men som skulle komma att röra upp rejält med känslor. ANDERS WIKLUND / TT
Kung Carl XVI Gustaf överlämnar bruden Kronprinsessan Victoria till Daniel Westling under bröllopet
ANDERS WIKLUND / TT
Annons

Detta kritiserades starkt, bland annat av Svenska kyrkan som menade att "Victoria visar på omodern syn på jämställdhet". Att pappan lämnar över sin dotter till sin blivande man ansåg man är en förlegad syn.

I augusti i år blossade ämnet upp på nytt, efter att två Socialdemokratiska ledamöter skickade in en motion där man ville förbjuda brudöverlämningar. Man menade att det inte stämde överens med deras tro.

– Vi vill dra riktlinjer kring hur vi ställer oss till detta i Svenska kyrkan. Det är en trend som vilar på en patriarkal tradition och som varken tillhör vår tradition eller stämmer överens med vår tro, tradition och Svenska kyrkans jämställdhetsarbete, sa en av initiativtagarna, prästen Nina Konnebäck till SVT.

Sätter ned foten efter bråket om kronprinsessan Victoria

Motionen väckte debatten till liv igen, och röster från båda sidor uttalade sig i spalterna med starka åsikter om vad som är rätt och fel. 14 år senare skapar kärleksbilderna på Victoria och Daniel alltså bråk igen – och nu är Svenska kyrkans beslut inne.

Annons

Frågan togs upp på kyrkomötet, där utskottet var enigt: brudöverlämning får INTE ett nej.

Enligt Dagen skrev även Socialdemokraterna under motionen, däribland en av initiativtagarna till motionen, kyrkoherden Sara Waldenfors. Istället läggs ett förslag fram som syftar på att öka kunskapen om kyrka och vigsel, som bland annat riktas mot brudpar som står i valet och kvalet.

– Jag tycker att det är den demokratiska processen som är så härlig här, att vi tillsammans har jobbat fram det här och landat i något gemensamt, säger hon till tidningen.

Även prinsessan Madeleine överlämnades av kungen, och prinsessan Sofia överlämnades av pappa Erik Hellqvist.

Kung Carl XVI Gustaf för prinsessan Madeleine till altaret när hon ska gifta sig med Christopher O'Neill i Slottskyrkan
Madeleine gick i systerns fotspår. JESSICA GOW / TT

Foto: TT

Annons