Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Kodorden som sätter igång allt – hemliga planen vid en kunglig död

01 maj, 2021, 07:00
AvLinus Brännström
Tipsa oss!
De hemliga planerna inför kungliga dödsfall planeras i åratal.

När prins Philip gick bort sattes Operation Forth Bridge i gång – en noggrant uttänkt strategi för att hantera dödsfallet.
Faktum är att det finns konfidentiella "dödsplaner" för alla högt uppsatta medlemmar av det brittiska kungahuset.
Men vad händer egentligen när en kunglighet dör? Och varför är de hemliga operationerna döpta efter broar?

Annons
Här gifter sig Elizabeth och Philip 1947 – se historiska filmen!Brand logo
Här gifter sig Elizabeth och Philip 1947 – se historiska filmen!

"London Bridge is down."

Att få höra de orden över en säker telefonlinje är något som varje brittisk premiärminister har fruktat.

När samtalet kommer från Buckingham Palace till 10 Downing Street kan det bara betyda en enda sak – drottning Elizabeth är död.

Att det "hemliga" kodordet för drottningen är "London Bridge" har varit känt i många år. Den första versionen av Operation London Bridge utarbetades redan på 1960-talet och har sedan dess uppdaterats flera gånger varje år.

Planeringen för drottningens död är förstås enorm. Förutom kungahuset och regeringen involverar den också såväl polisen och militären som medierna och kyrkan.

Den noggrant uttänkta strategin handlar om allt från hur allmänheten ska informeras till hur sorgeprocesserna ska hanteras och hur begravningen ska gå till – den kommer att hållas i Westminister Abbey nio dagar efter drottningens frånfälle och hon ska sedan gravsättas i St George's Chapel vid Windsor Castle.

Annons

En viktig del av planen är naturligtvis också hur övriga medlemmarna i kungafamiljen ska agera.

Att det finns en minutiös plan för en regents bortgång är inte särskilt förvånande – särskilt inte när det handlar om någon som suttit på tronen i snart 70 år och dessutom är drottning av Storbritannien och 15 samväldesriken till.

När prins Philip gick bort sattes Operation Forth Bridge i gång.

Okända bakgrunden till kodorden

Men det är faktiskt inte bara för drottning Elizabeth som en sådan här plan finns. Alla högt uppsatta medlemmar av det brittiska kungahuset har en egen plan och de är alla uppkallade efter olika broar.

När drottningens make prins Philip gick bort den 9 april i år sattes Operation Forth Bridge i gång.

Annons

Planen, som prins Philip själv var med och utarbetade, är uppkallad efter Forthbron i Skottland. Järnvägsbron, som invigdes 1890, var på sin tid ett ingenjörstekniskt mästerverk – den är totalt 2 528 meter lång och den första brittiska stålbron.

Forthbron, som 2015 togs upp på Unescos världsarvlista, återfinns i Edinburgh och det är också därför som det hemliga kodordet för prins Philips död var Operation Forth Bridge. Prinsen var som bekant hertig av Edinburgh.

På samma sätt kan man koppla den hemliga koden för om prins Charles skulle dö till en av hans titlar. Operation Menai Bridge heter planen för hans bortgång vilket syftar på Menai Suspension Bridge i Wales – ett naturligt val då Charles ju är prins av Wales.

Precis som Forthbron är Menai Suspension Bridge historiskt signifikant. Innan den 521 meter långa hängbron, en av världens första moderna broar av den konstruktionstypen, öppnade 1826 fanns det inte någon fast förbindelse mellan Wales fastland och ön Anglesey.

Det finns en noga uttänkt plan även för prins Charles.

Tragedin nära att starta Charles "dödsplan"

Ska man tro Netflix-serien "The Crown" var det nära att Operation Menai Bridge sattes igång den 10 mars 1988 då Buckingham Palace befarade att prins Charles omkommit i en lavinolycka på berget Gotschnagrat i Schweiz.

Annons

I serien stoppas planen i sista stund då man nås av glädjebeskedet att prinsen lever.

Hur nära det var att man faktiskt skred till verket med Operation Menai Bridge får vi kanske aldrig veta. Men fakta är att prins Charles befarades ha omkommit i lavinen och trots att han överlevde var olyckan en stor katastrof för kungahuset.

Prinsens nära vän Hugh Lindsay, en yrkesmilitär som också var drottnings Elizabeths stallmästare, dog i lavinen – bara 34 år gammal. På hans begravning deltog Charles och Elizabeth tillsammans med bland andra prinsessan Diana.

När Diana sedan tragiskt omkom 1997 fanns ingen utarbetad plan för hennes död då hon både var ung och vid god hälsa. I stället ska det brittiska kungahuset då ha använt delar av en annan strategi – Operation Tay Bridge – för att hantera dödsfallet.

Blommor utanför Kensington Palace inför Prinsessan av Wales’, lady Diana Spencer, begravning.

Operation Tay Bridge, döpt efter Taybron i Skottland som var världens längsta järnvägsbro när den invigdes 1878, var egentligen planen för drottning Elizabeth, drottningmodern.

Annons

Planen ska ha utvecklats under 22 år, och prövades alltså på även i verkligheten, innan den till slut sattes igång när drottningmodern dog den 30 mars 2002.

Symboliken bakom koderna

Utöver operationerna London Bridge, Forth Bridge, Menai Bridge och Tay Bridge ska det enligt The Independent finnas utarbetade "dödsplaner" för prins William, Catherine, hertiginna av Cambridge, prins Edward, Sophie, grevinna av Wessex, prinsessan Anne och Camilla, hertiginna av Cornwall.

Det är inte känt vad deras hemliga kodord är men traditionen talar förstås för att det handlar om någon bro i Storbritannien. Att det är just broar som har fått ge namn till planerna har en symbolisk betydelse.

Dickie Arbiter, som var presstalesperson för drottning Elizabeth under många år, har i intervjuer förklarat att en bro symboliserar att någon går vidare.

– Kodorden med broar har funnits i flera decennier. Alla kungligheter känner till dem och är med och bestämmer över sin egen begravning, har Arbiter sagt till brittiska Yahoo.

Annons

Historiskt sett har det dock inte alltid handlat om broar.

När drottning Elizabeths far, kung George VI, dog 1952 var den hemliga koden Hyde Park Corner.

Då var hemlighetsmakeriet ännu viktigare. Att det ens finns hemliga koder beror på att någon nyfiken växeltelefonist i Buckingham Palace eller på 10 Downing Street inte ska råka höra att en kunglighet har dött och att nyheten då riskerar att nå allmänheten på fel sätt.

Numera finns förstås helt andra tekniska lösningar vilket gör att kodorden mer är av symbolisk karaktär.

De olika planerna ser också olika ut beroende på vems död de avser. Men det finns några gemensamma punkter – som att premiärministern ska informeras om dödsfallet av Lord Chamberlain, ett slags brittisk version av hovmarskalk.

Hårda kritik vid drottningmoderns död

Sedan ska allmänheten informeras, något som historiskt sett först har skett genom public service-bolaget BBC. I planerna stipuleras det också att om en högt uppsatt kunglighet dör under natten ska nyheten offentliggöras först klockan åtta på morgonen.

Annons

Många medier har också egna planer och protokoll för hur man ska agera om en kunglighet går bort. The Guardian har rapporterat om hur tv-bolag som Sky News länge har övat på drottning Elizabeths bortgång men då använt kodordet "Mrs Robinson".

På BBC finns förinspelade inslag som ska spelas upp om drottningen skulle dö – under tiden ska nyhetsankarna klä sig i svarta sorgekläder så att de ser representabla ut när de rapporterar om hennes frånfälle.

När drottningmodern dog 2002 fick journalistveteranen Peter Sissons hård kritik då han bar en röd slips när han tillkännagav hennes bortgång.

Ett misstag som BBC uppenbarligen inte vill göra om.

Annons