Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kollegornas oro för Silvia – misstankarna stämmer

04 sep, 2024, 06:00
Drottning Silvia fortsätter att arbeta hårt – och har inga planer på att sakta ner.
Annons

Drottning Silvia är 80 år gammal, men det är inget som syns i den kungliga kalendern. Trots att hon är långt över pensionsåldern arbetar hon hårt och ifjol var hon, tillsammans med kungen, den som hade flest arbetsdagar i kungafamiljen.

Hemliga kvinnorna kring drottning SilviaBrand logo
Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Uppdragen i den kungliga kalendern är dessutom bara ett axplock av allt arbete som drottningen lägger ned och hon sitter på flera viktiga positioner i diverse organisationer.

– Det finns så mycket man ska göra. Det finns så många som man vill hjälpa, säger Silvia i SVT-dokumentären Drottning Silvia 80 år.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia fortsätter att jobba hårt och tycks inte ha några planer att slå ner på takten.Fredrik Sandberg/TT

Medarbetarnas oro för Silvia

Journalisten Ingrid Thörnqvist gav förra året ut boken ”Yrke: drottning”. Hon hade då följt Silvia i ett års tid och blivit införstådd med hur hårt drottningen faktiskt jobbar.

Även Silvias medarbetare har noterat att drottningen är en riktig arbetsmyra. De har också uttryckt en oro för att det blivit lite för mycket jobb mellan varven.

”De berättar i förtrolig ton och med respekt i rösten om hur mycket drottningen arbetar. Hon är djupt engagerad i sina frågor, hon sover nästan inte, hon skickar sms klockan fyra på natten. Drottningen verkar inte behöva lika många sömntimmar som andra, säger medarbetarna", skriver Ingrid i boken.

Annons

Silvias resa med Estelle

I år är inget undantag. Silvia fortsätter att knega på och har efter semestern en drös med uppdrag. På torsdag kommer hon att befinna sig i Sundsvall för ett 400-årsjubileum, för att dagen efter befinna sig i Paris och kolla på Paralympics.

Resan till Paris blir dessutom lite extra speciell, då Silvia reser dit tillsammans med kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle för att bevittna de svenska medaljhoppen.

Men det är inte utan en hel del jobb i ryggen som Silvia kommer att stå där, applådera kraftigt och hurra när de svenska atleterna gör något bra – det är ett som är säkert.

Drottning Silvia och prinsessan Estelle
Drottning Silvia och prinsessan Estelle åker snart ut på gemensamma äventyr.Mikael Fritzon/TT

Foto: TT

Annons