Kräver att diamanten lämnas tillbaka – anklagar kungahuset för stöld
Stora ilskan efter bilderna på spiran!
Vid festliga sammanhang och offentliga tillställningar brukade drottning Elizabeth dyka upp i diamantprydda dyrgripar.
Hon var stolt ägare till över 300 lyxiga och glamourösa smycken. Enligt tidningen Metro bestod hennes privata smyckeskollektion av 98 broscher, 46 halsband, 34 par örhängen, 15 ringar, 14 klockor och fem hängen.
Dessutom hade kistan som hon begravdes i dekorerats med flera kungliga föremål som påstods vara vara värda flera miljoner pund.
Största diamanten som någonsin upptäckts
Den kungliga spiran, som är ovanpå drottning Elizabeths kista, pryds dessutom av Cullinandiamanten, även kallad "den stora stjärnan i Afrika".
Diamanten hittades i Cullinan i Sydafrika 1905 och var då den största diamanten som någonsin upptäckts.
Två år senare köptes den upp av den dåvarande provinsen Transvaal och fördes sedan vidare till den brittiske kungen Edward VII.
Enligt danska Se och hör skar man ut totalt 105 ädelstenar ur diamanten, varav den största återfinns i spiran.
Anklagar britterna för stöld
Men åsikterna om spiran är en gåva eller stöld går isär. Flera sydafrikaner är nämligen övertygade om att den blivit bestulen från Sydafrika, en diskussion som nu fått nytt liv i samband med Elizabeths död.
Mer än 6000 personer har skrivit under ett medborgarförslag om att få tillbaka diamanten till Sydafrika så den kan ställas ut på ett museum i landet.
– Den Cullinandiska diamanten bör återlämnas till Sydafrika med omedelbar verkan. Vårt lands mineraler fortsätter att gynna det brittiska folket på bekostnad av vårt eget folk, har aktivisten Thanduxolo Sabel sagt till lokala medier.
”Frikänner inte mottagaren”
Universitetsprofessorn Everisto Benyera, som undervisar i afrikansk politik och historia, tror inte heller att diamanten var en gåva och att det i själva verket rörde sig om en stöld.
– Att ta emot en stulen diamant frikänner inte mottagaren. Cullinandia-diamanten är en bloddiamant. Det privata gruvbolaget, Transvaals regering och det brittiska imperiet ingick alla i ett större kolonialt nätverk, säger Everisto Benyera till Se och Hör.
Foto: TT