Kritikstormen inför Victorias och Daniels resa
Nu i veckan, den 5-7 november, besöker det svenska kronprinsessparet, Victoria och Daniel, tillsammans med statsrådet Isabella Lövin, Bosnien och Hercegovina.
”Syftet med besöket är att stärka relationen mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. Teman som kommer beröras under besöket inkluderar klimat, miljö, hållbar utveckling, innovation och entreprenörskap samt ungdomar”, skriver Kungahuset på sin sajt.
Men redan häromveckan, dagar innan besöket kickat igång, stormades det kring resan. Och det rejält. Anledningen? Svenska Akademien.
Kritiken mot att ge Nobelpris till Peter Handke
Tidigare i höstas beslutade Svenska Akademien att ge 2019 års Nobelpris i litteratur till författaren, översättaren och filmregissören Peter Handke. Motiveringen löd:
”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”
Beslutet att ge priset till just Handke har mötts av en hel del kritik. Varför? Österrikiske Handke är, minst sagt, kontroversiell. Han är känd för att ha stöttat Slobodan Milosević då den serbiske ex-presidenten stod åtalad för brott mot mänskligheten.
– Det här är ett litterärt pris, inte politiskt, ska akademiledamoten Anders Olsson ha sagt vid tillkännagivandet.
Peter Handke har dessutom kritiserat själva Nobelpriset. För fem år sedan, 2014, sa han att priset borde avskaffas. I österrikiska tidningar ska han ha slagit fast att priset gav vinnaren en ”falsk kanonisering” samt ”ett ögonblick av uppmärksamhet samt sex sidor i tidningen”.
”Kungen borde vägra dela ut priset”
Och nu har alltså Sveriges kronprinsesspar blivit inblandade i denna konflikt- och kritikfyllda storm. Den före detta teaterchefen och före detta europaparlamentarikern (L) Jasenko Selimović skriver i GP, Göteborgsposten, att han anser att Svenska Akademien har fel när de i ett uttalande försvarar Nobelpristagaren Peter Handke mot anklagelserna om folkmordsförnekelse. Som ett led i detta borde kungen helt enkelt inte dela ut priset till Handke i december, slår han fast.
”Vill vi leva med denna skam? Bilden av kungen som ger Handke priset kommer förfölja både Sverige och kungahuset i åratal, precis som The Times skriver. Skammen kommer bli dokumenterad”, skriver Jasenko Selimović.
Att Svenska Akademien och kungafamiljen är nära sammankopplade tar också Alen Musaefendic upp i en artikel hos Expressen Kultur.
”Kungen är Svenska Akademiens högsta beskyddare och familjen närvarar vid dess högtidssammankomst varje år. Det är därför inte så konstigt om Victoria och Daniel kommer att ses som Akademiens förlängda arm under sin resa”, skriver han och fortsätter:
”Verklighetens folk i Bosnien nås heller inte av de intrikata påbuden från Nobelkommittén om att separera litterära verk från folkmordsförnekaren som skrev dem. De kommer att ställa frågor till de svenska kungligheterna som inte handlar om miljöteknik. De kommer att vilja höra kategoriska svar om Srebrenica och massakrer på civila Sarajevobor, sådant som Handke ömsom förnekar, ömsom relativiserar, eller skyller på offren. De kommer att ge tips på saker att säga till Handke, när kronprinsessparet sitter bredvid honom under Nobelceremonin.”
Alen Musaefendic passar i artikeln på att ställa några frågor till Victoria och Daniel. Frågor de kanske kommer att få under sitt besök i Bosnien.
”Vad pratar man om med en folkmordsförnekare? Litteratur, klänningar och porslin? Kan man verkligen stå ut med en elefant av denna storlek utan att nämna den? Bemöter man Handke med tystnad? I alla fall med lite kunglig kyla? Eller konfronterar man honom, med risk för att den ömtålige författaren brusar upp och börjar likställa sig med Homeros, Tolstoj och Cervantes? Jag har inga bra svar, men frågor kommer att ställas av bosnierna, så det är nog bra om hovet förbereder några talepunkter.”
Hur Sveriges kronprinsesspar förbereder sig inför resan vet vi inte, men det är mycket tydligt att stormen kring deras besök i Bosnien redan har börjat blåsa upp. Och då är Victoria och Daniel ännu inte på plats.
Foto: TT