Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victoria om resan med Daniel: "Verkligen speciellt"

16 feb, 2018, 16:59
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firade Litauens 100-årsjubileum i Vilnius.
Annons

– Det här är faktiskt vårt första besök i Litauen och det är en stor ära att få vara med och fira den här viktiga dagen, säger kronprinsessan Victoria.

– Tidigare idag var vi på det vackra torget framför presidentpalatset och det var ett mycket starkt firande, måste jag säga. Det gick rakt in i hjärtat. Och det var många tankar som flög genom huvudet. Jag tänker på Litauens förflutna, och på dess historia, på allt som landet har gått igenom. På litauernas förfäder och på folket här idag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Läs mer: Se bilderna från Victorias och Daniels Litauen-resa

En stund tidigare hade Victoria och Daniel avslutat lunchen i den mäktiga Renässanssalen i Storhertigarnas palats. Det smakade säkert bra med rökt ål, kalvmedaljonger och chokladtårta med jordgubbsglass efter mässan i Vilnius vackra (men kalla) katedral. En magnifik jättekyrka mitt i stan. Men på 1950-talet var det faktiskt varuhus här. De sovjetiska myndigheterna lät helt enkelt stänga katedralen och det tog 38 år innan Vilniusborna fick tillbaka den.

Annons

Det har varit en intensiv dag och just nu har kronprinsessparet ett möte på tu man hand med president Dalia Grybauskaitė i palatsets femkantiga lilla tete-a-tete-rum. Kronprinsessans kleinblå Camilla Thulin-klänning och gnistrande safirörhängen lyser mot de blågröna väggarna.

Läs mer: Madeleines bästa vän Lussan ska gifta sig!

Visste du förresten att Dalia Grybauskaitė är Litauens första kvinnliga president? Hon brukar kallas järnlady och har svart bälte i karate.

Annons

Snart skymmer det över Vilnius och samtidigt som 100 frihetsbål tänds över hela Litauen ska kronprinsessparets limousin rulla iväg den korta vägen till till svenska ambassadens residens.

Läs mer: Hovet meddelar! Silvia ställer in resan till Sydkorea

Där ska de träffa ett gäng elever för att prata om arbetet med FN:s globala hållbarhetsmål. Men sedan flyger Victoria och Daniel direkt hem till Oscar och Estelle, tillsammans med den svenska delegationen – adjutanten, säpovakterna, hovmarskalk Karolin A Johansson och Ulrika Näsholm från hovets informationsavdelning. Men Litauen firar vidare, ikväll med festkonserten “Gloria Lietuvai” på Operan.

Foto: Robertas Dačkus

Annons