Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så hedrar kronprinsessan Victoria sin döde vän

04 maj, 2018, 10:03
Kronprinsessan Victoria.
På tisdag har kronprinsessan Victoria ett speciellt, och känsloladdat, uppdrag. Då åker hon till Lund för att hedra sin skolkamrat Tobias Storch som bara blev 17 år. Genom stiftelsen och registret som bär hans namn har 800 patienter fått ny benmärg – och i många fall en väg tillbaka i livet.
Annons

Tobias Stiftelsen bär sitt namn till minne av Tobias Storch, som var skolkamrat med kronprinsessan Victoria i Enskilda Gymnasiet i Stockholm. Han drabbades av en svår blodbristsjukdom när han var 13 år gammal.

– Han hade varit ute och seglat och kom hem med enorma blåmärken, berättade hans mamma Gunilla Storch i TV4:s Malou Efter Tio.

Tobias behövde en donation av blodstamceller för att överleva, men sökandet efter en passande givare var förgäves. Han dog 1991, bara 17 år gammal, och året därpå grundade hans föräldrar Gunilla och Marcus Storch Tobias Stiftelsen för att hjälpa andra drabbade. Kronprinsessan Victoria är sedan dess stiftelsens Höga Beskyddare.

Läs mer: Victorias hyllning till tvillingmamman: “Vad grym du är”

Kronprinsessan Victoria på Nobelfesten med Marcus Storch.
Victoria med Tobias pappa Marcus Storch under Nobelfesten – han var tidigare ordförande i Nobelstiftelsen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Tack vare Tobias Stiftelsen – och Tobias föräldrar – har Sverige numera ett nationellt stamcellsregister, Tobias Registret. Och behovet är stort. Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med stamceller, skriver Tobias Registret på sin hemsida.

Det är också något som kronprinsessan har fått uppleva på mycket nära håll. Hennes faster prinsessan Christina, 74, genomgick ju en stamcellstransplantation förra våren i kampen mot sin blodcancer. Hon hade dock turen att ha en familjemedlem som passade som donator.

Läs mer: Här tar prinsessan Christina avsked av Kjerstin Dellert

Prinsessan Christina på fest i cerise och svart.
Prinsessan Christina på välgörenhetsmiddag i februari.

Läs mer: Aviciis familj berättar: “Han orkade inte längre”

Foto: Stella Pictures, IBL.

Annons