Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kronprinsessan Victorias vidriga upptäckt i hemmet: "Kan ge men för livet"

18 mar, 2023, 07:00
AvMax Byström
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har gjort en hemsk upptäckt i hemmet.

Annons

Det var i höstas som kungahuset fick besked om att den invasiva arten jätteloka har börjat dyka upp på flera platser i Haga park, bara ett hundratal meter från kronprinsessan Victorias och prins Daniels bostad. Växten är inte bara svår att bli av med utan kan också ge farliga brännskador.

– Det är en mindre katastrof att få in jätteloka i trädgården och den är otroligt svår att bli av med, säger trädgårdsmästaren John Taylor, känd från SVT:s Trädgårdstider, till Svensk Damtidning.

Hör Estelles utspel som förvånar Victoria!Brand logo
Hör Estelles utspel som förvånar Victoria!

Kronprinsessan Victoria ställd inför dilemma

Den markägare som drabbas av jätteloka har också ett juridiskt ansvar att utrota den, vilket Länsstyrelsen har meddelat Statens Fastighetsverk om. Men att bli av med den är ingen enkel sak.

Annons

”Observera att skyddskläder behövs för att bekämpa jätteloka då den kan ge brännskador på huden”, står det bland annat i Länsstyrelsens skrivelse.

Enligt John Taylor råder det ingen tvekan om att växten så småningom kommer att nå slottet om den inte stoppas i tid. Och det är inte en växt man vill ha i närheten av lekande barn.

– Man kan få men för livet av den här växten. Det är ett aggressivt monster som måste utrotas, säger John Taylor, och tillägger:

– Man får förmoda att vår framtida statschefs personal har bra koll på det här och föregår med gott exempel och visar hur man bekämpar den.

Jättelokan kommer ursprungligen från området kring Ryssland och Georgien och har under senare år börjat sprida sig snabbt i stora delar av Europa. Detta efter att den började planteras som prydnadsväxt av intet ont anande trädgårdsägare på 1970-talet.

I dagsläget växer jättelokan, eller björnlokan som den också kallas, främst södra och mellersta Sverige. Det är växtens saft som i kombination med solljus kan ge kraftiga brännskador som kräver vård. Den beskrivs av Länsstyrelsen som en direkt fara för människors hälsa.

Försökte varna

John Taylor minns själv hur aningslösa många svenska trädgårdsägare var inför växten när han själv kom till Sverige för drygt 30 år sedan.

– Jag påpekade då ofta ödmjukt riskerna med jättelokan när jag upptäckte den, men svaret blev att den väl inte var så farlig. Och jag hade inte så mycket att sätta emot på de tiden som en ung, spinkig nyutbildad trädgårsmästare från England. Jag vill inte säga ”I told you so” – men numera har nog alla förstått allvaret av att den sprids.

Annons