Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kung Frederik bränt 2,4 miljoner under resan – på en dag

31 jul, 2024, 11:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Kung Frederik.
Danmarks kung Frederik besökte Polen. Scanpix Denmark
Kungens hiskeliga utgifter under första dagen i Polen – skapar reaktioner.
Annons
Hör kungens skämt till Frederik – får alla att gapskratta!Brand logo
Hör kungens skämt till Frederik – får alla att gapskratta!

Danmarks kung Frederik är fortsatt inne på sitt första år som regent. Efter att hans mor, drottning Margrethe, i december 2023 proklamerat att hon abdikerar som danskt överhuvud har Frederik styrt den kungliga skutan.

Som känt har kungligheterna runtom i världen i uppdrag att representera sin stat och sitt folk. Ofta sker detta under resor till andra länder.

Kung Frederiks första resa som Danmarks regent var till Polens huvudstad Warszawa.

Resan ska ha varit bra – och dyr. Nu visar dokument kring resan den saftiga prislappen.

Annons

Kostade flera tusen i minuten

Det är den danska tidningen Se og Hør som har tagit del av dokumenten. Frederik befann sig i Polen från den 31:a januari till 2:a februari.

Notan skulle stå de danska skattebetalarna dyrt – 2,4 miljoner svenska kronor gick bara åt den första dagen. Bland annat ingick en välkomstceremoni och officiell lunch i det polska presidentpalatset samt en stor middag.

Danmarks konung.
Kung Frederik välkomnas av Polens president Andrzej Duda. Ida Marie Odgaard

Bara middagen gick på cirka 1,1 miljon kronor. Kungen var, enligt tidningen, med från 18.40 till 21.41. Detta innebär att hans företag kostade cirka 9300 svenska kronor – i minuten.

Annons

Kvällen bjöd på tre aptitretare och sedan en trerättersmeny med vin.

Dekorationer, blommor, transport och kaviar åt också upp stora delar av den kungliga budgeten.

Flög in artist för 100 000 kronor

Kungen har också tidigare fått kritik för att ha flugit till Polen på ett lite mindre klimatvänligt sätt. Han flög nämligen över Östersjön i ett av det danska flygvapnets Challenger-flygplan, enligt Se og Hør.

Och på tal om att flyga. Artisten Aura Dione flögs in från Danmark för att spela inför de 255 gäster som var på plats i Polen under Frederiks senaste - som redan konstaterat dyra - besök.

Kung Frederik.
Det verkar ha varit en trevlig resa för den danska konungen. Ida Marie Odgaard

Geronimo-sångaren fick spela två gånger i fem minuter – en gång efter förrätten och en gång efter huvudrätten, enligt Se og Hør.

Annons

Den dansk-färöiska sångaren och hennes team uppges ha kostat runt 110 000 svenska kronor. Då inkluderas hotell-, flyg- och lönekostnader.

Vad kostnaden för hela resan landade på framgår inte.

Annons