Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kung Harald firar 25 år som kung - så blir festen

15 jan, 2016, 10:54
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
harald

Den 17 januari 1991 avled den norske kungen Olav efter en tids sjukdom. Hans son Harald hade redan vikarierat som statschef i närmare ett halvår och efterträdde honom under regentnamnet Harald V. För att fira Harald och Sonjas jubileum som kungapar blir det stor fest i helgen.

Firandet startar under fredagen med en mottagning på Slottet i Oslo där Harald och Sonja uppvaktas av det officiella Norge, den diplomatiska kåren och representanter från det norska föreningslivet.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den stora festen sker sedan på söndag och bland gästerna finns vårt svenska kungapar och danska drottningen Margrethe.

Kungaparet och drottning Margrethe vid firandet av den norska grundlagen i Eidsvoll år 2014.
Kungaparet och drottning Margrethe vid firandet av den norska grundlagen i Eidsvoll år 2014.

Den 17 januari inleds med gudstjänst i Slottskapellet under ledning av biskop Helga Haugland Byfuglien. Samtidigt går startskottet för den stora Vinterfest som norska Idrottförbundet anordnar på slottsplatsen. Det är en stor folkfest där barn och ungdomar kan testa olika vintersporter och arrangemanget är regeringens jubileumsgåva till kungaparet.

Annons

Klockan 12:45 till 13:35 kommer hela den kungafamiljen ut till slottsplatsen för att ta emot folkets gratulationer.

Klockan 13 skjuts salut med 21 skott för kungaparet och klockan 14 hålls en privat lunch på slottet.

Klockan 15:15 hålls en ljusceremoni till minne av kung Olav. Därefter tågar kungafamiljen mot universitetsplatsen där de tas emot av statsminister Erna Solberg. I aulan blir det sedan en föreställning med bland annat Sissel Kyrkjebö och Elias Akelsen.

Drottning Sonja och kungaparet i Eidsvoll år 2014.
Drottning Sonja och kungaparet i Eidsvoll år 2014.

Av: Liv Sander.

Bilder: Stella Pictures, Kongehuset.no.

Annons