Kung Haralds obehagliga besked: ”Var rädd”
Tidigare i år var norska kung Harald på semester i Malaysia. En underbar resa – men som plötsligt tog en dramatisk vändning.
För NRK berättar kungaparet om allvaret – och rädslan för att kungen inte skulle överleva.
Kungaparet på resa
Det är i en intervju i NRK:s program ”Året med kungafamiljen” som det 87-åriga kungaparet berättar om resan.
Begäret efter sol och värme gjorde att dem valde Malaysia i februari. De hade dessutom varit där tidigare, så det kanske kändes tryggt. Men plötsligt, efter att de varit på resande fot i tio dagar, blev kungen plötsligt väldigt sjuk. Och kung Harald berättar att han då också kände att han var väldigt långt hemifrån.
Läkaren: ”Var väldigt allvarligt”
Kungens läkare Bjørn Bendz, som befann sig i Norge vid tillfället för insjuknandet, sa att de först ville ta en titt på vad det nu var som Harald hade drabbats av. Men kungens tillstånd förvärrades så fort att det blev nödvändigt att han skulle läggas in på sjukhus direkt.
Testerna visade att han drabbats av en allvarlig infektion, och läkaren Bendz kan nu postumt meddela att situationen var mycket allvarlig.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Drottningens rädsla för att åka hem ensam
Och nu öppnar för första gången drottning Sonja upp om de dramatiska dagarna i Malaysia.
– Det var i första hand en chock, man var rädd, säger drottningen och fortsätter:
– Jag undrade ett ögonblick om jag måste åka hem ensam. Och det var ingen trevlig tanke.
Men efter att han legat inlagd på sjukhus i fem dagar kunde Sonja, och hela Norges befolkning, till slut andas ut. Kungen kunde skrivas ut, och regeringen beslöt att det norska försvaret skulle flyga hem honom med ett medicinskt evakueringsplan.
Resan hem gick bra, men det har varit en kämpig väg tillbaka därefter.
Kung Harald trappar ner
Åtta veckor efter att han lades in på sjukhuset var han tillbaka på jobbet, men kungen meddelade att han skulle trappa ner på arbetsbördan, vilket han också gjorde.
Hela 114 färre uppdrag gjorde Harald i år i jämförelse med i fjol, vilket är en minskning med 26 procent. Och enligt Bjørn Bendz är det helt i sin ordning – han ska välja lite mer vilka uppdrag som trots allt är de viktigaste.