Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungabarnens förlovningar - så gick de till

20 mar, 2016, 06:00
AvJohanna Lejon
Tre syskon - tre totalt olika förlovningar. Här är kungabarnens underbart fina förlovningsminnen.
Annons
Victoria1

Kronprinsessan Victoria och Daniel.

När: Den 14 februari 2009 (på självaste Alla hjärtans dag!).

Var: På Drottningholm. Utomhus.

Hur: – Det var en solig, härlig dag, när isen knarrade som den gör på Drottningholm. Det var en fantastisk stämning och jag hoppades på ett ja, förstås, berättade prins Daniel då förlovningen eklaterades.

– Det blev ett ja-ja-ja!, avslöjade Victoria lyckligt.

Eklateringen: Kronprinsessans och Daniels förlovning eklaterades på Kungliga Slottet, i prinsessan Sibyllas våning, den 24 februari 2014. Kronprinsessan var klädd i en lila klänning, signerad Pär Engsheden, och Daniel bar kostym. Tillsammans berättade de om förlovningen, sin kärlek och vad de föll för hos varandra. Dessutom avslöjade de hur de träffades och berättade att de först var vänner:

Annons

– Det kanske inte sa klick, det gjorde det inte. Daniel och jag hade en väldigt fin och välgrundad vänskap. Det var en vänskap som växte och blev till kärlek. Så tyvärr, inget klick, säger Victoria med ett skratt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Victoria2

– Den här tryggheten som jag känner hos Daniel är otrolig. Det var det vår vänskap grundade sig på också. Sen har vi väldigt roligt tillsammans.

Daniel snålade verkligen inte med berömmet när han berättade vad han föll för hos Victoria.

– Titta på henne, är det svårt att förstå? Kronprinsessan har ett fantastiskt stort hjärta. Vår vänskap utvecklades till kärlek. Det är perfekt personkemi.

Bakom kulisserna: Vad ingen visste var att den blivande prinsen, Daniel, var i dåligt skick. Bara månader efter genomgick han en njurtransplantation. Daniel mådde akut dåligt under själva framträdandet på slottet. Mitt under den tv-sända presskonferensen försämrades plötsligt hans blodvärden – kraftigt. Problemen fortsatte resten av dagen och kvällen. På kvällens förlovningsfest på slottet med Victorias släktingar var han tvungen att lämna middagen:

Annons

“Han hade fått en ny stark blodtryckssänkande medicin som ställde till problem för honom”, berättar Herman Lindqvist i boken Victoria – Drottning med tiden”.

Victoria3

Ringen: – Det är en ring som betyder oerhört mycket för mig, slog kronprinsessan fast då hon sträckte fram vänsterhanden och visade ringen för fotograferna och det samlade pressuppbådet.

Och med den kommentaren började ryktena om ringen genast att florera. Frågorna var många: varifrån kom den, hur stor var den och vad har den egentligen kostat? Enligt Johanna Pietsch, smyckesexpert, var det en klassisk förlovningsring som Daniel Westling köpt.

– Det är en rund, briljantslipad diamant. Det är en så kallad klassisk tiffanyfattning, en enfattad sten utan sidostenar. Den ser väldigt vit och fin ut och är nog av högsta kvalitet.

– Butiksvärde på en sådan ring är alltid flera hundratusentals kronor.

Madeleine

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill.

När: I början av oktober 2012.

Var och hur: – Det var mycket romantiskt och fint genomtänkt, men mer än så vill vi inte berätta utan hålla det för oss själva, har paret berättat.

Annons

Eklateringen: Torsdagen den 25 oktober 2012 tillkännagavs förlovningen mellan prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill. Det hela skedde via en video, inspelad på Drottningholms slott den 24 oktober, och en intervju på hovets hemsida.

Madeleine2

– Vi träffades genom gemensamma vänner. För mig började det med en nära vänskap. Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände, berättade prinsessan Madeleine.

– Jag kände omedelbart något alldeles särskilt för Madeleine, avslöjade Chris.

Paret talade också vad de föll för.

– Jag uppskattar Chris för hans värme och humor. Han har ett väldigt stort hjärta och han lyckas alltid att få alla i sin omgivning att må bra. Han är en otrolig omtänksam och generös person.

Annons

Bakom kulisserna: Prinsessan Madeleine lilla “tihi” i slutet av förlovningsvideon väckte stor uppmärksamhet. Otaliga krönikor skrevs på ämnet och prinsessan fick motta både ris och ros. Senare kommenterade hon det hela på detta sätt:

– Det är en grej vi har i familjen. Vi har många olika ljud för oss och Chris skämtar ofta med mig om det. Det lustiga var att vi själva såg filmen utan att reagera.

Madeleine erkänner att hon inte gillade uppmärksamheten.

– Det var hemskt, sa hon.

Madeleine3

Ringen: Ringen var stor, fyrkantig och beskrevs som en riktig “värsting”. Diamanten var smaragdslipad men eftersom den är fyrkantig snarare än rektangulär så kallas den för square emerald cut. Diamanten är också infattad i endast fyra klor vilket gör att stenen syns bättre och på sidorna glittrar mängder av små briljantslipade diamanter i så kallad pavéfattning. Guldvalet är vitguld, eller eventuellt platina.

Annons

Enligt Johanna Pietsch är Chris gåva till Madeleine en riktig amerikansk “knock-buster”.

– Det är en kaxig ring som inte går av för hackor. Jag skulle uppskatta att diamanten är 4 karat.

Och värdet? Upp emot en miljon kronor.

Sofia

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

När: På morgonen den 27 juni 2013.

Var: Vid parets lantställe utanför Trosa, Ökenäs.

Hur: Carl Philip gick ner på knä. Han var nervös.

– Det var den längsta sekunden i mitt liv, säger prinsen om väntan på svaret.

– Jag blev överraskad och sa så klart ja, har Sofia avslöjat.

– När jag vaknade trodde jag att jag skulle gå till jobbet som vanligt.

Sofia1

Eklateringen: På eftermiddagen den 27 juni eklaterades förlovningen på Stockholms hus. Det hela skedde utomhus. Paret berätta öppet om sin kärlek och hur de träffades.  På frågan om vad Sofia föll för hos prinsen svarade hon bland annat:

Annons

– Carl Philip är en av de mest ödmjuka personer jag har träffat.

Carl Philip fick motsvarande fråga om vad han föll för hos Sofia och svarade:

– Sofia är klok, varm, ödmjuk och får mig att känna mig bekväm. Jag känner mig hemma.

Bakom kulisserna: Dagarna innan frieriet var Carl Philip oerhört nervös.

Sofia3

– Jag var nervös och laddad. Hela kroppen kändes som den pulserade. Jag vaknade flera gånger nätterna innan, jag vet inte om Sofia märkte det. Jag ville att det skulle vara en överraskning, har han berättat.

Ringen: Det ryktades att det var prins Carl Philip som designat ringen. Och visst stämde det. Delvis i alla fall.

– Jag har inte designat ringen helt och hållet. Men jag har självklart fått lite inspiration och haft några små idéer som jag har lagt till, sa prinsen.

Ringen är i en helt annan stil än Carl Philips systrars. Experter beskriver designen som en smula ovanlig.

– Mittstenen är en rund briljantslipad diamant av fin kvalitet, något under 1 carat i storlek, slog smyckesexperten Johanna Pietsch fast.

Priset ligger omkring 100 000 kronor.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures, Kungahuset

Annons