Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungafamiljen har anlänt till Storkyrkan

30 sep, 2014, 12:53
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
carl-philip-sofia-victoria-daniel-tt

Först kom kungaparet till Storkyrkan, sedan kronprinsessparet och sist prins Carl Philip och hans fästmö Sofia Hellqvist.

Idag var det dags för Sofia Hellqvist att göra debut vid riksmötets öppnande. Hon kom vid sin blivande makes sida till Storkyrkan i Stockholm vid halv ett-tiden, innan dem kom kung Carl Gustaf och drottning Silvia, följda av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

kungafam-hovet

Kungafamiljen på väg till gudstjänsten i Storkyrkan.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
kungafam-hovet-2

Riksmötet inleds i Storkyrkan med en gudstjänst med ekumeniska inslag.

Gudstjänsten leddes av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Predikant var Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen. Textläsare var syrisk ortodoxa ärkebiskopen Dioscoros Benyamin Atas och kyrkoledare Lasse Svensson från Equmeniakyrkan.

victoria-daniel-ibl

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Annons
kung-carl-gustaf-silvia-ibl

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

silvia-victoria-ibl

En närbild på drottningens brosch.

Annons
carl-philip-sofia-ibl

Carl Philip och Sofia anländer till kyrkan.

Dagen inleds med en traditionell gudstjänst i Storkyrkan sedan väntar en ceremoni i riksdagen vid tvåtiden. Kungen öppnar då riksmötet för 2014-15 därefter lir det lite underhållning av bland andra Peter Jöback innan det är dags att bege sig till talmannens mingel.

victoria-daniel-2-ibl

Victoria och Daniel i närbild.

Annons
sofia-hellqvist-ibl

Sofia Hellqvist hälsas välkommen.

Lite senare väntar en konsert i med anledning av riksmötets högtidliga öppnande, den äger rum i Konserthuset.

sofia-carl-philip-ibl

Prins Carl Philip med sin Sofia.

Annons
kungen-talman-hovet

Vi kan väl också tillägga att kungen tidigare i veckan tog emot riksdagens nyvalde talman, Urban Ahlin, som måndagen den 29 september valdes av riksdagen för valperioden 2014–2018.

kungaparet-ibl

Kung Carl Gustaf höll traditionsenligt ett tal vid riksmötets öppnande, han sa bland annat:

Annons

– I år har vi fått uppleva en fantastisk sommar. En sådan som vi ofta bara drömmer om under den kalla och mörka årstiden. Men i sommar har vi också blivit påminda om naturens styrka och oberäknelighet. Väder och vind är krafter som vi människor inte rår över. Det visade den senaste tidens skyfall och översvämningar.

silvia-ibl

Kungen sa sedan:

–  Men den vackra sommaren – som vi trots detta – fick uppleva stod i stark kontrast till de senaste månadernas händelser i vår omvärld. Runt om flammade andra bränder upp. Bränder av krig och våld som spred sig som löpeldar. Etniska konflikter och humanitära kriser som tycks svåra att begränsa och kontrollera. Det är med sorg och smärta vi ser och följer det mänskliga lidandet. Vi förfasas över dödandet och lider med alla barn på flykt från hus och hem och med alla andra som flyr för sina liv.

Annons
kungafam-hovet

Hovstallets ekipage tar Kungaparet till Riksdagshuset.

Läs hela talet här››

Av Agneta Nisbeth

Foto: IBL, TT samt Kungahuset.se och Jonas Borg/Kungahuset.se

Annons