Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungafamiljens hektiska vår - här är datumen att hålla koll på

06 apr, 2016, 14:00 
Ellen Myrgård Lindén
Dop, bröllopsdagar och jubileum. Det är i vår det händer. I alla fall om man ser till kungafamiljens kalender. Här är alla festliga datum att hålla koll på!
Annons
Kungafamiljen s

Carl Philip och Sofia går i väntans tider samtidigt som societeten sliter sitt hår över alla smokingklänningar som ska sys upp inför kungens 70-årsdag, den 30 april. Ja, i vår händer det mycket för vår svenska kungligheter. I alla fall om man ser till den privata familjekalendern där födelsedagar, bröllopsdagar och dop avlöser varandra.

kungaparet-hovet

Redan nu i april sker två stora kungliga händelser. Carl Philip och Sofia får sitt första barn samtidigt som kungen firar 70 år med festligheter i dagarna fem. Själva födelsedagen infaller på Valborgsmässoafton, den 30 april, och kalaset blir det största på åratal. Förutom om att de kungliga kollegorna kommer kuskandes från Europas alla hörn så avbryter Victoria, Sofia och Madeleine mammaledigheten för att fira sin far/svärfar. Och programpunkterna, anordnade av kungens stabchef Håkan Pettersson, är hela 14 stycken!

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ste-CarlPhilip1

I maj har vi en prinsfödelsedag att vänta då Carl Philip fyller 37 år den 13 maj. Tänk att det vid den tidpunkten kommer att finnas en kunglig baby som firar pappa! Ingen i kungafamiljen har någonting inplanerat den dagen, som i år är en fredag, och kanske blir det stor fest ute på Drottningholm (dit prinsparet precis har flyttat). Om inte den lilla trion väljer att smita iväg till sommarhuset Ökenäs förstås!

victoria och oscar ny

Dessutom döps prins Oscar den 27 maj, vilket blir andra gången (efter kungens födelsedagsfirande) som vi får se familjen samlad denna vår.

Annons
victoria och daniel ste

Juni är firarmånaden med stort F. Då infaller både prinsessan Madeleines och Chris bröllopsdag, den 8 juni, Madeleines födelsedag, den 10 juni, Carl Philip och Sofias bröllopsdag, den 13 juni, prins Nicolas födelsedag, den 15 juni och kungaparet och Victoria och Daniels bröllopsdag, den 19 juni. Och förstås, Carl Philip och Sofias magiska förlovningsdatum, den 27 juni. Minns ni hur de stod där på Logården?

DrottningenJuveler

Datumet, den 19 juni, är speciellt av olika anledningar. Förutom de dubbla bröllopsdagarna firar drottning Silvia 40 år som drottning. Så här har hon själv sagt om jubileumsdagen:

– Jag kommer ihåg nästan varje detalj. Alla de här 40 år känns inte som 40 år. Det är som att det inte var för så länge sedan, men visst om man tänker efter på allt som hänt och alla resor och barnen, som vi tack och lov fick, och all glädje så blir det mycket. Det är mycket som hänt, men det går fort också.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: IBL-AOP, Stella Pictures

Annons