Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungahuset bekräftar: Misstänkta våldsdådet – kronprinsessan Mette-Marit i kontakt med drabbade kvinnan

14 aug, 2024, 22:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Det blåser dramatiska vindar i det norska kungahuset.
Annons
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har häntBrand logo
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har hänt

Natten till den 4 augusti greps kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Höiby efter larm om ”kroppskränkning”, ett brott som i norsk lag kan leda till fängelse i upp till ett år.

Norska kronprinsessans son greps av polis

Marius fördes till isoleringscell där de bland annat tog blodprov innan han, 30 timmar senare, släpptes på fri fot.

En kvinna i 20-årsåldern ska ha anmält händelsen och dagarna efter nyheten har allt fler detaljer kommit upp till ytan.

Lägenheten totalförstörd

Norska Se och Hör visar bland annat upp bilder från lägenheten som incidenten ägde rum i, som ska ha varit förstörd.

En kniv satt även fast i väggen när polisen kom till platsen och den drabbade kvinnan fördes till sjukhus med hjärnskakning och huvudskador.

Annons

Det har även framkommit att Marius och kvinnan har en kärleksrelation till varandra och nu misstänks Marius för brott. Kvinnan har i sin tur varit sjukskriven efter händelsen.

Mette-Marit har pratat med drabbade kvinnan

Det hela ledde till att Mette-Marit, som planerade att resa till OS i Paris tillsammans med kronprins Haakon, istället stannade hemma några dagar extra med Marius i Skaugum.

Och nu bekräftar kungahusets kommunikationschef Guri Varpe att kronprinsessan varit i kontakt med den 20-åriga kvinnan.

– Ja, men vi vill inte gå in på detaljer, då det är privat, säger Varpe till norska TV 2.

Kritiken mot Mette-Marit efter samtalet

Det är däremot inte alla som är helt nöjda över att kronprinsessan tog kontakt med kvinnan i fråga. En av de som reagerade starkt var Lars Helle, politisk redaktör för Dagbladet.

Annons

”Mette-Marit sköt upp sin resa till Paris för att bli mamma, men kanske också lite av en svärmor. Lite för mycket svärmor. De andra i kungafamiljen har funderat över det noga, och förmodligen fått goda råd om hur man ska hantera saken. Det gäller även Marius själv, som fått rådet av advokat Øyvind Bratlien att vänta med att förklara sig”, skriver han i tidningen och tillägger:

”En av de första sakerna en erfaren brottsadvokat gör är att betona för klienterna att de måste undvika kontakt med offret. Detta gäller även vid indirekt kontakt, det vill säga via andra. Mette-Marit kan omöjligt ha frågat någon om råd innan hon ringde den kränkta kvinnan”.

Även Stian Kristensen från Adius advokater är enig om att alla inblandade bör undvika kontakt med motparten. Han uppger till TV2 att anledningen till varför är på grund av att kontakten kan framstå som ett medvetet eller omedvetet beslut att försöka påverka brottsoffret.

Se när Estelle rycker in under Oscars busBrand logo
Se när Estelle rycker in under Oscars bus

Experter hyllar Mette-Marit

Men flera andra experter anser att kronprinsessans beslut att ta kontakt med den drabbade kvinnan bara är ett tecken på hennes goda karaktär.

– Hon har otroligt empatiska förmågor. Och hon är bäst på att träffa människor. Så jag skulle inte bli förvånad om hon sträckte ut handen och ville ha en dialog. Jag tycker att det passar kronprinsessans karaktär väldigt bra. Jag tycker att det är trevligt att hon har gjort det, säger hovexperten Tone Taalesen till Nettavisen och tillägger:

– Det är alltid en bra idé att sträcka ut en hand. Det är alltid bra att vara i dialog. Det är mycket bättre än tystnad.

Annons