Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungaparet har anlänt till Helsingfors

03 mar, 2015, 10:33
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
kungaparet-finland-ste

Vår reporter AnnaClara von Hofsten finns nu på plats i Finland, precis som kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Nu har statsbesöket i Finland inletts. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia välkomnades av president Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio vid ankomsten till slottet. Presidentens slott är en av Finlands presidents tjänstebostäder, det är ursprungligen en privatbostad för familjen Heidenstrauch. Finlands senat köpte byggnaden 1837 och gjorde den till kejserligt residens. Genom åren har huset också fungerat för krigssjukhus.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
kungaparet-hovet-1

Kungaparet och presidentparet.

Den finske presidenten Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio tog emot vårt svenska kungapar med en kort välkomstmottagning i Gula salen på slottet.

kungaparet-finland-2

Kungaparet ute på balkongen.

Annons

Efter de officiella diskussionerna besöker kungaparet, tillsammans med presidentparet Ateneums konstmuseum där de tittar närmare på en utställning med anledning av Jean Sibelius jubileumsår.

annaclara

Vår reporter AnnaClara von Hofsten på plats i Helsingfors.

På eftermiddagens program står ett näringslivsseminarium om digitalisering av den traditionella industrin, de ska också besöka riksdagen samt göra en kransnedläggning på Sandudds begravningsplats. Dagen avslutas med en galamiddag på Presidentens slott med presidentparet som värd.

Annons
kungaparet-finland-hovet-1

Kungaparet och den svenska delegationen anländer till Vanda flygplats utanför Helsingfors.

Kungaparet anlände till ett grått Helsingfors där regnet hängde i luften. Och trots att meteorologerna hävdar att det är vår var vi många som sneglade avundsjukt på drottningens päls! Men humöret var på topp och många finländare trotsade vädret för att välkomna dem.

silvia-1

Drottning Silvia besökte sedan Microsoft där hon träffade ungdomar som deltar i en app-tävling. Det var ett kort besök eftersom ungdomarna höll på att jobba med sina tävlingsbidrag under dagen.

Annons
silvia-ste

Silvia ses här tillsammans med olika byster som alla föreställer Jean Sibelius.

Drottningen bjöds även på en Sibeliuskonsert på Ateneum med Folke Stenbeck. Konstmuseet Ateneums samling presenterar den finska konstens historia från mitten av 1700-talet till 1950-talet. 2015 är det 150 år sedan Finlands nationalkompositör Jean Sibelius föddes.

kungapar-4

Medieuppbådet är enormt, och det speglar förstås det stora intresse som finns i Finland för vårt svenska kungahus. Inte mindre än 136 fotografer och journalister (120 finska och 16 svenska) följer kungaparet under dagen, att jämföra med max hälften under ett “vanligt” statsbesök!

TEXTEN UPPDATERAS

Av AnnaClara von Hofsten

Foto: AnnaClara von Hofsten, Stella Pictures och kungahuset.se

Annons