Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungaparet till kärlekens huvudstad

15 okt, 2014, 07:10
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
carl-gustaf-silvia-ste

Kungen och drottning Silvia firar in december – med en resa till kärlekens huvudstad, Paris.

Om bara några veckor åker de på statsbesök till Frankrike.

– Kungaparet är väldigt förtjusta i Frankrike, säger Margaretha Thorgren, hovets informationschef.

Den 2 till 4 december lämnar kungaparet Sverige för ett statsbesök i Frankrike. Under tre dagar gästar de Paris och Toulouse. Det är president François Hollande som har bjudit in kungen och drottning Silvia.

– Kungaparet ser väldigt mycket fram emot det här besöket. Det har planerats under en längre tid, säger Margaretha Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
silvia-carl-gustaf-1-ste

Kungaparet ses här under en resa i Frankrike, 2011.

Frankrike ligger paret nära om hjärtat, här tillbringar de mycket tid varje sommar. Vid Rivieran ligger dessutom deras älskade på Polaris. Men den här gången hoppar kungaparet Frankrikes varmare breddgarder. Istället gästar de kärlekens huvudstad – Paris. Med på resan följer också några av de nya ministrarna från regeringen.

Annons

– Det kommer att vara ministrar med på resan. Vilka kommer UD framöver att berätta om, säger Margareta Thorgren.

Teman för statsbesöket är vetenskap och forskning, miljö- och integrationsfrågor samt Sverige som en kreativ kultur- och livsstilsnation.

silvia-carl-gustaf-ste

Ur programmet för statsbesöket 2-4 december

Tisdag 2 december:

Den första dagen följs efter välkomstceremonier, av möte med presidenten och på kvällen en statsbankett med president Hollande som värd.

Onsdag 3 december:

Miljö, hälsa och integration. Onsdagen går i vetenskapens och forskningens tecken. Kungen inviger den internationella högnivåkonferensen om miljö och energi som Frankrike och Sverige arrangerar tillsammans. Kultur och integration är andra frågor som berörs under statsbesöket, bland annat vid besök på kulturhuset ”Le Centquatre” i Paris. Onsdagens program avslutas med att kungaparet ger en svarsmiddag.

Torsdag 4 december:

Under statsbesökets tredje dag reser kungaparet till Toulouse, som är centrum för rymd- och flygforskning och relaterad industri. Statsbesöket avslutas sent torsdag eftermiddag.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

 

Annons