Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungaparets viktiga markering: "Vi måste hjälpa dem som är i nöd"

23 jun, 2016, 18:00
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
I en ny intervju med DN talade kungaparet om sina egna barn och barnbarn. Men också om de barn som idag befinner sig på flykt.
Annons
kungaparet ste

Kungaparet har firat sin 40-åriga bröllopsdag och kan se tillbaka på ett långt och händelserikt familjeliv. Med dagens fem små barnbarn är det åter starkt fokus på barn i kungafamiljen – dessutom har ju drottningen sitt mångåriga engagemang i Childhood. Nu berättar kungaparet i en DN-intervju att de berörs starkt av det faktum att så många barn och ungdomar idag befinner sig på flykt i världen:
– Man tänker alltid: vad kan vi göra? Vi kan komma på besök, och även om vi bara säger hej och goddag kan vi försöka förmedla en känsla: Vi är inte bortglömda här, säger kungen i intervjun.
– Vi har ju också ett stort nätverk, och möjlighet att lyfta frågor. Det är den stora förmånen vi har genom vår position. Och den måste man ta. Om vi inte skulle utnyttja den plattformen för att hjälpa andra, vore det ju nästan tjänstefel.

Annons

Kungen berättar också att han har vänner som engagerar sig personligen för att hjälpa.

– Jag har en del vänner som är mentorer. Men det är inte lätt, det är vansinnigt svårt! Här kommer en ung människa någonstans ifrån och så ska en äldre farbror försöka bli kompis! Det tar tid innan de hittar ett sätt att umgås på.

Kungaparet avslutar med att betona hur viktigt det är att bevara sin medmänsklighet i den här utsatta situationen, och hjälpa barnen och ungdomarna till ett nytt liv:

– Ja, vi måste ju klara det, säger kungen. Det finns ingen annan väg. Vi måste hjälpa dem som är i nöd. Man hjälper en människa som är i nöd. Så är det bara.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons