Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen berättar: Därför fick mina barn gifta sig med vem de ville

29 apr, 2016, 10:15
AvJohanna Lejon
En efter en har kungens barn fått gifta sig. Av kärlek. Och utan att förlora någon titel. Nu berättar han varför.
Annons
VictoriaDaniel

I den nya tv-intervjun med Claes Elfsberg i SVT, kallad “Ensamt majestät”, berättar kungen om när han gav sin tillåtelse till prins Bertil att gifta sig med sin Lilian. Innan deras bröllop stod, 1976, hade kungligheter som gift sig med någon som inte var av kunglig, eller adlig, börd förlorat sina titlar.

– Jag hade den möjligheten. En förändring igen. Jag tycker inte det är så konstigt att de här sakerna förändras. Så var det på den tiden. Man visste förutsättningarna. För prins Bertil var det ju jättesvårt. Var lojal mot sitt kall. Gifte sig sedan när jag som kung kunde ge mitt medgivande, berättar kungen i SVT-programmet “Ensamt majestät”.

Efter Lilians och Bertils bröllop har också alla kungens barn gift sig, med just icke kungliga, och adliga personer. Trots det har de alla behållit sina titlar.

– Det var väl trevligt för dem! Hitta den som de vill leva tillsammans med och skapa någonting med ett bra samarbete för framtiden. Tror jag känns mer tryggare. Jag gjorde samma sak. Tacksamma att det blev en förändring, berättar han i SVT.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons