Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen har nåtts av tråkiga nyheten – som han inte har någon kontroll över

05 aug, 2024, 10:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Kung Carl Gustaf.
Kung Carl Gustaf har under senaste tiden varit i Borgholm och Paris. Mikael Fritzon/TT
Den trista händelsen har nu nått Sveriges konung.
Annons
Hör kungens skämt efter förvirringen!Brand logo
Hör kungens skämt efter förvirringen!

Sommarsolen har under senaste tiden försiktigt gömt sig bakom en molnfylld himmel. Förra veckan bjöd på kargare väder, men trots detta är värmen kvar i landet – men inte kungen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är nämligen i Paris för att stötta våra svenska atleter medan de tävlar i olympiska sommarspelen.

Det har gått ganska bra för våra atleter. Superstjärnan och simmaren Sarah Sjöström har redan kammat hem guld och svenskarnas nya favorit Truls Möregårdh tog silver i bordtennis.

Annons
Kungafamiljen.
Sveriges kungafamilj undr Victoriadagen. Mikael Fritzon/TT

Stora härliga svenska framgångar!

Men något som just nu inte går lika bra är den svenska börsen – där kung Carl Gustaf äger aktier.

Röda dagar på Stockholmsbörsen

Kungen äger nämligen aktier i ett flertal stora svenska bolag, enligt Aktiespararna.

Efter ett år där den svenska börsen var upp över tio procent har augusti månad varit svårare för aktiesparare runt om i landet. Och så även kungen.

Fredagen bjöd på ett brett kursras, där kungens aktie Investor nästan handlades ner fem procent.

Annons

Många hoppades på en positiv rekyl under måndagen, men tyvärr skulle detta visa sig vara önsketänkande. Inte nog med att Investor under dagen dansade runt minus tre procent, även kungens innehav i Volvo minskade stort.

Kungen och drottningen.
Kungaparet har varit på flera konserter i Borgholm under sommaren. Mikael Fritzon/TT

Aktien var en timme efter öppning ner över tre procent, vilket är ganska mycket för ett stort bolag som Volvo.

Kungen äger också bland annat storbolagen Atlas Copco, Sandvik och Latour – som alla under dagen handlats ner mer än två procent.

Annons

Frossa i USA

Börsläget är fortsatt ovisst och ingen vet riktigt hur illa raset kommer bli för världens index. USA har parallellt med öppningen av den svenska börsen också haft breda nedgångar, där storbolag som Nvidia, Amazon och Microsoft alla varit röda under förhandeln.

Kungen verkar dock främst ha svenska aktier i sin portfölj, så förhoppningsvis kommer den amerikanska nedgången inte påverka kungen för mycket. Men man vet aldrig, börsfrossa på andra sidan Atlanten tenderar att sprida sig till Norden.

Däremot är det skönt att kungen och drottningen får tänka på annat när aktierna går ner. De är ju trots allt på plats i Paris, så förhoppningsvis får de ta del av flera svenska guld nere i Frankrike.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Annons