Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen höjer rösten i infekterad byggkonflikt

02 jun, 2016, 09:48
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
Byggandet av nya Nobelcenter, som är tänk att påbörjas 2017, har väckt stor debatt. Och nu får vi även höra kungens syn på saken.
Annons
kungen ste

Stockholm är en stad i ständig förändring. Men vissa byggprojekt skapar mer debatt än andra. Nya Nobelcenter, som är tänkt att ligga ute på Blasieholmen, är ett sådant. Och nu ger sig även kungen in i debatten. I en intervju med Dagens Nyheter delar han med sig av sina tankar kring projektet.

– Nobel är ett namn som vi vill värna om, självklart. Vi vill bevara och öka dess värde. Men att huset har blivit så stort och kommit lite grann på fel plats är synd, säger han.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Debatten kring huruvida man bör tillägna vetenskapsmannen Alfred Nobel en byggnad har förts sedan början av 1900-talet. Men det är först nu som vi får höra kungens syn på saken. Och han anser att den tänkta byggnaden är onödigt stor och menar att man lika gärna kan flytta den.

– Den behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att den ska ligga precis där?, säger kungen till Dagens Nyheter.

Kungen berättar också att han har varit insatt i projektet under en längre tid men att han samtidigt inte vill svartmåla allting som har med Nobelcenter att göra.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

 

Annons